„Máme už výsledku laboratoří zkoumající měl a v regionu to vypadá dobře. Ať už se jedná o varroázu a včelí mor," řekl například předseda konických včelařů Jaromír Dedek s tím, že se ví pouze o pár dalších ohniscích včelího moru.

Zároveň však říká, že jinde situace tak dobrá není.

„Celorepublikově se hlásí velké ztráty, tady ale zatím nejsou nijak zásadní. Je ale samozřejmě otázkou, jak bude vše pokračovat," uvedl Jaromír Dedek.

Další včelař z Konicka Tomáš Kouřil jeho slova potvrzuje.

„Pro mě výsledky na nákazy včel dopadly dobře. Mor není a varroáza je v normě," sdělil. Zdůraznil však také, že nemoci nejsou jediným nebezpečím, které na včelaře a včely číhá. „Počasí je vždycky nejdůležitější. Teď přišlo docela velké ochlazení a včely, které se probudily, se opět stáhly zpět. Pokud například v období květu bude zima nebo současné ochlazení bude trvat déle, může to ovlivnit med," poznamenal Tomáš Kouřil.

Ten ohodnotil loňskou sezónu jako horší. Kvůli nedostatku některých druhů medu musel zdražovat.

„Musel jsem jít s cenou medu nahoru asi o desetikorunu za kilo. Jarní snůška byla v pořádku, později se věci zhoršily," okomentoval loňskou sezónu. Ta letošní začíná teplotami těsně nad bodem mrazu a sněhovými přeháňkami na začátek dubna. Také otaslavický včelař a prodejce medu Josef Kaláb je však zatím optimista.

„Začátek jara byl dobrý, teď se ale vše zastavilo. Nejedná se ale o nic fatálního," uvedl Josef Kaláb.

Zamyslel se také nad tím, jak se mu jeví loňský rok ze včelařského pohledu. „Hodnotil bych minulou sezónu jako průměrnou. Tmavý med skoro nebyl, ale později to bylo lepší," vysvětlil.