„V rámci chystané výstavby zídky stavbaři zrekonstruují i přilehlý chodník," potvrdila ve středu dopoledne Ivana Hemerková, náměstkyně primátora prostějovského magistrátu. Co bude se zábradlím u vozovky? „To už má odsloužené. Musí se řešit nové," reagovala Hemerková.

Tvrdí, že není možné postavit jen zídku a blízké okolí ponechat ve stávajícím stavu. „Nebylo by to hezké. Musí se to řešit uceleně," vysvětlila náměstkyně.

Martina Sýkorová z Prostějova s náměstkyní souhlasí.

„Ta zídka se rozpadá, na chodníku jsou kaluže a zábradlí rezne," řekla u přechodu poblíž Havlíčkovi ulice.

Sýkorová bude ráda, když magistrát dá vše do pořádku.

„Nelíbilo by se, kdyby upravili jen park a tohle tady zůstalo," vyjádřila se Martina Sýkorová v souvislosti s probíhající revitalizací Smetanových sadů, které od chodníku dělí právě ona rozpadající se zídka.

Nejdřív od divadla po zastávku

Náměstkyně Ivana Hemerková vzkázala, že v první řadě nechají upravit část od divadla po autobusovou zastávku.

„Právě tudy chodí nejvíc lidí," podotkla Hemerková. Pak bude následovat rekonstrukce ve směru k bývalým záchodům. Ty v rámci revitalizace sadů zmizely. Nové mají začít sloužit nedaleko – u kina Metro 70.

„Tuto část Vápenice využívají pěší minimálně," nechala se náměstkyně Hemerková slyšet. Například primátor Miroslav Pišťák míní, že by tam ani chodník být nemusel. Přesto tam cesta pro pěší zůstane.

„Shodli jsme se na tom, že by nebylo vhodné chodník rušit. Zničilo by to totiž celistvý vzhled ulice," sdělila Ivana Hemerková.

Podávání nabídek do řízení na dodavatele části zídky, kterou tvoří betonové odlitky, skončilo ve středu dopoledne. Podle zveřejněných podkladů by se stavbaři měli do prací na nové zídce a tudíž i chodníku pustit od počátku září.