„Domnívám se, že půvabný prostějovský betlém a vánoční strom by si zasloužili důstojnější stánky,“ posteskla si již loni Alice Gregušová, šéfka příspěvkové organizace Kulturní klub Duha, který trhy pořádá.

Radní o stížnostech ví. Myšlenku městské zastupitelky Danuše Pelikánové, jak levně vytvořit důstojnější prostředí pro návštěvníky předvánočního centra města, rozvedli v zajímavý projekt.

„Koupí se stánky v hodnotě zhruba čtyřiceti tisíc korun. Nepořídí je ovšem radnice, ale někteří podnikatelé. Ti je následně pronajmou městu za symbolickou jednu korunu,“ uvedl prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil.

Podle něj by se tak na náměstí T. G. Masaryka mělo už letos objevit dvanáct těchto stánků. Prodejců se však na vánočních trzích schází mnohem víc. Kam s nimi? Jiskřička naděje na stylové prostějovské vánoční trhy se může rozhořet až v příštích letech.

„Projekt s dřevěnými stánky zaplacenými podnikatelskými subjekty se teprve rozjíždí. Pokud se osvědčí, pak příští rok dřevěných stánků přibude,“ slíbil Uchytil.

Na otázku, co mecenáši stánků z tohoto projektu mají, odvětil, že dobrý pocit a prezentaci ze spolupráce s městem.

Stojí za připomenutí, že před více než deseti lety na prostějovském náměstí dřevěné stánky při vánočních trzích stávaly. Kam zmizely? „Ty zachovalé se už dávno prodaly školám a školkám,“ zmínila se mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.