Radním se z devatenácti nabídek nejvíce líbil dvacet metrů vysoký smrk z předzahrádky rodinného domu v Seloutkách.

„Má pravidelný tvar, husté větve a vyhovující kmen. Navíc ho nebude nutné zkracovat, protože průměr kmene ve výšce zhruba jeden metr nad zemí je shodný s průměrem otvoru v trávníku na náměstí T. G. Masaryka, kde vánoční strom umístíme. Jeho výška je kolem dvaceti metrů," vysvětlila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Rozsvícení 29. listopadu

Strom budou pracovníci technických služeb instalovat na náměstí v úterý 26. listopadu dopoledne. Jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno o tři dny později, a to v pátek 29. listopadu v sedmnáct hodin.

„Na úvod zazní fanfáry, pak přivítáme hosty, rozsvítíme strom a začne hlavní program s Dádou Patrasovou. Věřím, že jak vánoční strom, tak celý podvečer se bude návštěvníkům, a zejména těm malým, líbit," dodala Ivana Hemerková.

Novinka? Osvětlení muzea

Jako už tradičně bude kromě stromu zdobit náměstí i vánoční osvětlení. Letos si radní přichystali pár novinek. Na novou výzdobu se může těšit Žižkovo náměstí či budova muzea.

„Na Žižkově náměstí nahradíme nepoužívané žárovkové světelné řetězy mezi sloupy veřejného osvětlení LED výzdobou s motivem sněhové vločky na jednotlivých sloupech. Na ochozu budovy prostějovského muzea umístíme v obloucích girlandu se světelným LED řetězem," nastínila Ivana Hemerková. Na pořízení osvětlení poputuje z městské kasy čtvrt milionu korun. (ham)