„Na konci vzdutí právě pracuje bagr. Strhává zeminu a přesouvá ji. Jde o přípravné práce na budování mokřadu," informovala v pátek dopoledne mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Biolog Petr Loyka, který nad revitalizací nádrže vykonává odborný dozor již dříve zdůraznil, že mokřad nejenže napomůže čistotě vody, ale navíc v něm najdou útočiště například obojživelníci a vodní ptáci.

Amatérský přírodovědec a rybář Pavel Klemsa souhlasí.

„Dřív v přehradě bylo mnohem víc rákosin. A v nich se dali chytit parádní amuři," zasnil se.

Jaké budou v přehradě ryby?

Klemsu stejně jako ostatní rybáře zajímá, jaké ryby v budou přehradě po jejím napuštění.

„Naši rybáři budou v příštích dnech jednat se zástupci Moravského rybářského svazu o zarybňovacím plánu," vzkázala mluvčí Povodí Moravy Tomíčková.

Biolog Loyka považuje za žádoucí stanovit v nádrži přiměřené množství kapra.

„Opravdu bych se zde nebál po nějakou dobu dravce štiku a candáta hájit. Žádoucí je i objektivně posoudit vývoj rybí obsádky v nádrži a její skutečný vliv na kvalitu vody," nechal se biolog slyšet.

Na hrázi se finišujePráce na návodním líci plumlovské přehrady končí

Jak pokročily práce na návodním líci revitalizované plumlovské přehrady?

„Běží zde poslední dodělávky," reagovala Gabriela Tomíčková.

Sucho už správce toků tolik netrápí.

„Z přehrady jsme snížili odtok, protože podle názoru biologického dozoru už je stav Hloučely pod přehradou za daných podmínek optimální," řekla Tomíčková. Povodí bude pokračovat v dopuštění přehrady v návaznosti na počasí. Nyní chystá sečení zarostlého dna v oblasti pod Valáškem.

Plumlovskou přehradu začalo Povodí Moravy vypouštět v září roku 2009. Koncem roku 2010 zahájili stavbaři bagrování dna a loni na podzim začali s rekonstrukcí návodního líce a vypouštěcí věže. Před nedávnem začalo Povodí bojovat s fosforem na přítocích za pomoci srážedel. Teď buduje mokřad.

„I po dostavbě všech opatření bude na nádržích v Plumlově jakost vody vždy závislá především na teplotě, velikosti průtoků a kázni znečišťovatelů," uzavřela mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.