Lidé zde uprostřed minulého týdne snědli oběd, později se však dostavily nevolnosti. Část z nich posléze skončili v nemocnici.

Prostějovská nemocnice v této souvislosti hospitalizovala sedm lidí, včetně tří dětí. Podle mluvčího nemocnice se jedná spíše o středně těžké až těžší případy.

Zpráva o salmonele v restauraci se začala šířit po sociálních sítích a později ji potvrdila i hygienická stanice.

„Sedmadvacátého března jsme měli nahlášené dva pozitivní nálezy salmonely, zkoumáme pak dalších osm laboratorně potvrzených případů. Z informací, které máme k dispozici plyne, že lidé, u nichž byla salmonela potvrzená, jedli dvaadvacátého března právě v restauraci u Tří bříz," uvedla Růžena Haliřová, ředitelka Protiepidemického odboru na krajské hygienické stanici.

ČTĚTE TAKÉ: Další bod pro Jakuba Čecha, usvědčil radní z přestupků

Provozovatel spolupracuje

Šetření podle jejích slov ještě neskončilo.

„Vydali jsme nařízení, aby se věc neopakovala. provozovatel restaurace plně spolupracuje," uvedla Halířová, což potvrdila také její kolegyně z prostějovské hygieny Zuzana Bartošová.

„Nešlo rozhodně o úmysl, provozovatel pomáhá, jak to jen jde. Tyhle případy se ale můžou stát kdekoli, u vajec a masa to riziko vždy je," mírní možné obavy Prostějovanů. Samotná provozovna uzavřená nebyla.

ČTĚTE TAKÉ: Rekonstrukce roku je tady: opravy Ruďáku jsou na spadnutí

Po žemlovce do nemocnice

S dalšími informacemi se prostějovské redakci Deníku ozval také právník Josef Augustin.

„Byl jsem kontaktován ženou, jejíž manžel byl po požití jídla v restauraci odvezen na infekční oddělení nemocnice, děti ve věku čtyři a sedm let skončili taktéž v nemocnici, ale na jiném oddělení. Salmonelou se měli nakazit tak, že ve středu obědvali žemlovku," uvedl Augustin.

Celkový počet lidí, kteří v nemocnici skončili ze stejného důvodu, je však vyšší.

„Bylo hospitalizováno sedm lidí, z toho tři děti - jsou to středně těžké až těžší případy. Jsou na infekčním a dětském oddělení. Pacienti zvraceli, měli průjmy a vyšší teploty. Údajně byli nakažení po žemlovce v restauraci," sdělil bližší počet hospitalizovaných mluvčí Nemocnice Prostějov Tomáš Želazko.