„Snažíme se děti vést k pohybu a sportování, takže cvičební hřiště si okamžitě oblíbili. Ale krátce po té, co jsme stroje nainstalovali, začala pravá zima. Takže teď musí mladí sportovci vydržet, až se oteplí," usmál se ředitel dětského domova Vladimír Brablec.

Na vybudování venkovního fitness přispěla nejvyšší částkou, padesáti tisíci korun, nadace Agel. Zbylých třicet tisíc korun na pokrytí nákladů stavby uhradil dětský domov ze svých zdrojů, především z příspěvků soukromých dárců.

„S panem ředitelem a dětským domovem, který vede, spolupracujeme již delší čas. V minulosti jsme domov podpořili finančně, ale také dodávkami vitamínů pro děti. Tento projekt na vybudování hřiště nás okamžitě oslovil, protože dá dětem výbornou možnost, jak aktivně trávit čas," řekla výkonná ředitelka nadace Agel Denisa Rísová.

Podle slov ředitele dětského domova je cvičební hřiště prvním krůčkem k rozšíření vybavení areálu.

„Rádi bychom postupem času vybudovali multifunkční plochu pro malé i velké. Na jedné straně budou stroje na cvičení, na opačném konci zahrady pak houpadla pro nejmenší. Krom toho bychom chtěli upravit terén tak, abychom zde mohli mít ohniště a místa pro sportování," popsal plány prostějovského dětského domova ředitel Vladimír Brablec.

Domov není odkladiště dětí

Vychovatelky pečují celkem o čtyři desítky dětí, přičemž to nejmladší má dva a půl roku.

„Máme tu děti v širokém věkovém rozpětí. Batolata i prakticky dospělé lidi, kteří jsou u nás v tak zvaném dobrovolném pobytu, protože si například ještě dodělávají vzdělání," vysvětlil ředitel prostějovského domova s tím, že se potýkají s nedostatkem volných bytů pro své bývalé chovance.

„Snažíme se každého vést k tomu, aby si po ukončení studia našel práci, bydlení a postavil se na vlastní nohy. Pomáháme jim shánět volné pracovní místo i byt, ale protože Prostějov nedisponuje sociálními byty, je to hodně složité. Navíc není výjimkou, že pronajímatelé bytů couvnou od nájemní smlouvy, jakmile se dozví, že nový podnájemník bude z romského etnika," posteskl si Vladimír Brablec a dodal, že s předsudky bojují pravidelně.

„Důležité je si uvědomit, že dětský domov není místem pro odkládání dětí, je to výchovný institut. Nevychováváme u nás poběrače dávek, ale učíme děti, jak si na živobytí vydělat a správně se začlenit do systému," uzavřel ředitel dětského domova Vladimír Brablec.