Kvalita ovzduší je dnes podle webu ČHMÚ špatná v Olomouci-Hejčíně, Přerově i Prostějově. V Prostějově v 13:00 průměrná denní koncentrace polétavého prachu činila 118 mikrogramů a v Olomouci-Hejčíně 104 mikrogramů. V Přerově a nedalekém Bělotíně tento ukazatel znečištění ovzduší vykázal hodnotu 100 mikrogramů. Mezní hranice je 50 mikrogramů.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

Lidem s dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starším lidem a malým dětem meteorologové za smogové situace doporučují při pobytu venku vyhnout se zvýšené fyzické zátěži. U dospělých bez zdravotních potíží omezení nutná nejsou. Řidiče aut ČHMÚ požádal, aby pokud možno nevyjížděli.

Předchozí smogová situace platila v Olomouckém kraji deset dní a odvolána byla 29. ledna. Vyhlášen byl i signál regulace, kdy některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly i úřady, například v Přerově jezdila zdarma MHD.