Nejde o první nález, který se lidem podařil. V minulých týdnech se další náhrobky objevily také v Seloutkách či Prostějově. Nálezci následně kontaktují i Prostějovský deník, který se na hledání náhrobků podílí.Nalezené židovské náhrobky v Drozdovicích

„Je super, že jsou lidé ochotní na ně upozornit. Drozdovický nález je úplně skvělý. Tři jména se podařilo rozluštit," dodal Tomáš Jelínek.

Na místo nálezu se přijel podívat také Miroslav Papoušek z Národního památkového ústavu.

„Byli jsme překvapení. Náhrobky ale nejspíš nebudou ani tak umělecky cenné. Hodnotné jsou především vzhledem k historii Prostějova," poukázal pracovník úřadu věnující se židovským památkám na minulost města. V ní mělo významné postavení židovské ghetto, jedno z největších na Moravě.

Jeden i z roku 1837

„Náhrobky pochází z první poloviny devatenáctého století. Našli jsme třeba jeden z roku 1837," doplnil Tomáš Jelínek.

Původně byly součástí židovského hřbitova, který se nacházel u reálného gymnázia a dnešního strojírenského učiliště. Během druhé světové války však došlo ke zničení hřbitova. Minulost místa tak dnes připomíná pouze pomníček.

To by se však podle památkářů mohlo změnit. Jsou zde totiž snahy o úpravu míst, kde se hřbitov nacházel. Nově by tak místní i návštěvníci Prostějova měli být více seznámeni se samotným místem.

„Aktuálně řešíme prohlášení parku za kulturní památku. Kdyby se našly náhrobky, mohly by se zpátky osadit. Místo by mělo připomínat existenci hřbitova a při pohledu do jeho historie má záležitost pro Prostějov velký význam," zdůraznil Miroslav Papoušek.

Najít náhrobek můžete i na záhonu

V současnosti se podle Tomáše Jelínka i pracovníků Národního památkového ústavu může nalézt ještě řada náhrobků. Při zničení hřbitova v roce 1943 došlo k vytrhání téměř dvou tisíc náhrobních kamenů.

„Je to docela smutná záležitost. Existují ale ještě další pozůstatky hřbitova roztroušené po celém okolí. Celá věc je teprve na začátku," uvedla památkářka Iva Orálková.

Odkázala tak na skutečnost, že se náhrobky po zdevastování hřbitova využily jako stavební materiál. Pár dalších se našlo i v zahradách. Lidé z náhrobních kamenů například v minulosti udělali cesty mezi záhony.

Překlad hebrejského textu na úlomku náhrobku: Zde odpočívá spořádaný muž, přímý a spravedlivý, který byl muzikální a sladce zpíval…

Překlad textu z náhrobku podle zápisu pohřebního bratrstva židovské obce v Prostějově: ODEŠEL NA VĚČNOST DVACÁTÉHO PÁTÉHO DNE MĚSÍCE TIŠRI, ROKU (5)626 DLE MALÉHO POČTU. ZDE LEŽÍ DRAHÝ ZESNULÝ (NA NEBESA POVOLANÝ), NÁŠ CTIHODNÝ UČITEL AVRAHAM KURNITZER Z JEVÍČKA. NECHŤ JE JEHO DUŠE PŘIJATA DO SVAZKU ŽIVÝCH! H.R. ALBERT KURNITZER GEST. 15. OKT. 1865