„Zažádali jsme na Ministerstvu pro místní rozvoj a teď pro nás mají něco přes dva miliony. Letos jsme zažádali znovu," uvedla starostka obce na jihu Prostějovska.

Vysvětlila také některé podrobnosti ohledně plánované budovy. Ta by měla sloužit starším lidem.

„Šlo by o dům určený seniorům, v němž by se nacházelo dvanáct bytečků. Jde nám hlavně o to, aby nedošlo ke zpřetrhání rodinných vazeb. K těm by pak nemělo docházet, když by lidé ve vysokém věku předávali své bydlení svým dětem nebo vnoučatům a mohli by nadále žít v obci," řekla k důležitosti investice starostka. Dodala také, že už si zjišťovala zájem u lidí.

„Podle mých zjištění je velký," uvedla Bohumila Charvátová.

Souhlasí s ní také majitelka internetového obchodu z Dřevnovic Linda Pelclová. Poukázala především na to, že lidé v pokročilém věku často nemají kde najít bydlení.

Důležitá je kvalita i cena bydlení

„O tomhle záměru obce slyším poprvé. Vím ale, že podobné zařízení funguje ve Chvalkovicích. V rodině jsme také hledali pro příbuznou ubytování a je to docela těžké. V případě dřevnovického komunitního domu pak bude záležet na kvalitě služeb," vyjádřila se žena k tomu, jak moc by mohl být komunitní dům jednou žádaný.

Důležitá však může být nejen kvalita, ale také cena. Například ve zmiňovaném Domově pro seniory v nedalekých Chvalkovicích je cena za měsíc až jedenáct a půl tisíce korun. V ní jsou však zahrnuté mnohé služby včetně stravy či rehabilitací.

Na webu zařízení je navíc zdůrazněné, že klientovi musí zůstat po zaplacení poplatku za pobyt v domově alespoň patnáct procent z jeho příjmu. O něco nižší ceny pak uvádí Centrum sociálních služeb v Prostějově, konkrétně zdejší domov určený seniorům.

Právě na dostupnost služeb z finančního hlediska upozorňuje předseda občanského sdružení Patříme k sobě z Dřevnovic Martin Dostál.

„Vím o tom, že se v obci stavba chystá. A počin to není špatný. Vzhledem k tomu, že počty důchodců narůstají, tak zřejmě další místa v obdobných zařízeních budou potřeba," vyjádřil se.

„Důležité však bude, aby lidé na využívání služeb komunitního domu měli peníze. V některých případech se totiž na své starší členy musí rodiny skládat, aby si bydlení v takových domovech mohli dovolit," upozornil.

Co musí komunitní dům splňovat?

O tom, co komunitní dům musí splňovat, se mohou zájemci dozvědět na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. To například upřesňuje, že se v komunitním domě počítá se sdíleným prostorem, tedy „společenskými prostory, které jsou centrem společných aktivit obyvatel Komunitního domu seniorů".

Nejde však zdaleka o jedinou podmínku, kterou musí takové bydlení splňovat. „

Abychom splnili dotační program, nesmí v domech sídlit žádná komerční služba, ani lékař či pečovatelka," vysvětlil například náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer. Právě v Prostějově vedení města plánuje stavbu komunitních domů. V projektech by se však podle ministerstva mělo počítat s dostupností sociálních služeb, ale také například obchodů.