Pokutu Určicím udělila Česká inspekce životního prostředí za provoz nelegální skládky v katastru obce. Přestože mohla dostat až padesátimilionovou sankci, tedy několikanásobek ročního rozpočtu, nakonec obdržela více než sto tisíc korun.

„Jako obec jsme se odvolali. A teď čekáme na konečné rozhodnutí. Už celé měsíce,“ uvedla místostarostka opozice Marie Slezáková, která někdejšího starostu za přístup k problému kritizovala.

Nyní prosazuje, aby v případě potvrzení pokuty škody hradil právě on.

„Budeme peníze vymáhat. Už jsme se na tom shodli na obci,“ řekla Slezáková. Ta upozorňuje, že obec by v případě potvrzení musela také nechat ilegálně navozený odpad přemístit pryč. Tedy zaplatit odbornou firmu, která by Určice odpadu zbavila.

Ilustrační foto.
Nejlákavější bydlení? V Prostějově vede západ města

Jak se skládky zbavit?

„Obecně u starých ekologických zátěží jde o částky spíše v řádu milionů, jak vyplývá z našich zkušeností.V poslední době se množí lokality, kde jsou v pololegálním režimu ukládány odpady na zcela nezabezpečených plochách, u kterých hrozí, že se budou muset dříve či později řešit pomocí rekultivace nebo sanace,“ uvedl na dotaz Deníku technický ředitel firmy Suez Petr Špičák. Společnost se právě likvidací skládek zabývá. Ta určická pak dle zjištění ČIŽP obsahovala jak sutiny, tak i ropné produkty.

Zatím ale Určice žijí v nejistotě.

„O odvolání obce proti pokutě i proti uložení nápravného opatření zatím odvolací orgán nerozhodl,“ uvedla Jana Jandová, zástupkyně tiskové mluvčí na České inspekci životného prostředí. Odkázala přitom na Ministerstvo životného prostředí, které určí, zda a případně kolik bude muset obec hradit peněz.

„Rozhodnutí v odvolacím řízení bude vydáno podle kolegů z Olomouce, kteří odvolací řízení vedou, zhruba do konce měsíce,“ informovala pak Petra Roubíčková z tiskového oddělení ministerstva.

Ilustrační foto.
V prostějovské nemocnici se letos narodily už čtyři stovky dětí