Připustila také, že nyní probíhají jednání a s kolegy zvažuje do nováčka na politické scéně vstup. Nejsou přitom zdaleka sami, odezva je podle jejích slov velká i jinde.

„Jsou to lidi, co vstupovali do ANO pro jeho původní myšlenky, na kterých vzniklo," dodala Hana Naiclerová. K ní se při vystoupení ze hnutí přidaly zhruba dvě desítky členů okresní organizace.

PRO 2016

Nový politický subjekt přitom může vzniknout co nevidět. Tvrdí to alespoň prachatická radní Radka Paulová.

„Snaha o vznik nového hnutí vzešla odsud z jižních Čech. Bude se jmenovat PRO 2016, což znamená profesionalita, rodina, odpovědnost. Tedy hodnoty, na kterých chceme stavět," vysvětlila bývalá předsedkyně oblastní organizace ANO. Dodala zároveň, že do čtrnácti dnů budou představitelé nového hnutí žádat o oficiální registraci na ministerstvu.

Zatímco prachatická organizace ANO se v důsledku odlivu členů rozpadla, na Prostějovsku jich stále několik je. Jedné z nich předsedá Ivo Zatloukal, který je zároveň starostou Vrbátek. Rozklad v některých organizacích ani pravděpodobný vznik nového hnutí, kam by se uchýlili bývalí členové hnutí, ho příliš nepřekvapuje.

„Rozklad byl dlouhodobý. Nejvyšší vedení ho však neřešilo. Důvodem pro rozpady je svérázné vykládání demokracie," vyjádřil se ke konci, který potkal nejeden zastupitelský klub či okresní organizaci.

„Samozřejmě, na to mají právo," reagoval pak na informace o nově vznikajícím hnutí.

Názor politologa

Například podle politologa Jakuba Lyska by si však někteří politici přechodem do nového politického subjektu příliš nepomohli. Jmenuje přitom právě prostějovské zastupitele, kteří sice ANO 2011 opustili, zastupitelský mandát si však ponechali.

„V Prostějově bývalým členům z ANO chybí opravdu výrazné osobnosti, které by dokázaly v budoucnu samy o sobě získat velký počet hlasů na probojování se do zastupitelstva. Čas nicméně ukáže a dlouhodobou prací v zastupitelstvu si lze získat sympatie voličů. Větší šance je ale zůstat jako nezávislý, než se spoléhat na pochybnou značku celorepublikového slepence," míní politolog.

Ten označil šance nového subjektu na oslovení prostějovských voličů jako nevelké. Zvlášť v případě, že by došlo na obnovu důvěry v pravicové strany.