„Hned ráno jsem dostal zprávu, že jedna paní učitelka ve školce, je pod vlivem alkoholu. Jel jsem do školky a provedl orientační test na alkohol. Vyšel pozitivně, takže paní učitelka dostala na místě vyhazov," popsal nepříjemnou situaci ředitel školy Jan Krchňavý.

„S učitelkou problém nikdy za dvacet let, co u nás učila, nebyl. Vyhodit ji, mi radost určitě neudělalo. Dostal se ke mně dokonce ohlas maminky, že na paní učitelku byly děti zvyklé," dodal ředitel, jehož zaměstnankyně alkoholem řešila osobní potíže.

Po tom, co rodiče ráno načapali alkoholem posilněnou učitelku, někteří neváhali zavolat na prostějovský odbor školství. Vedoucí školského odboru prostějovského magistrátu ihned jednal.

„Bezprostředně po oznámení jsem volal řediteli. V první řadě je vždy taková záležitost v kompetenci ředitele, který řeší personální záležitosti a má také k dispozici orientační test na alkohol a omamné látky," uvedl vedoucí školského odboru František Říha s tím, že ředitel školy po společném telefonátu zajel do školky a provedl u podezřelé učitelky test na alkohol.

Bezpečnost dětí především

Jan Krchňavý s učitelkou mateřinky, po tom, co vyšel výsledek testu pozitivně, v mžiku rozvázal pracovní poměr, vedoucí odboru by na jeho místě jednal stejně.

„Na prvním místě je bezpečnost dětí, pak soucit. Pokud se na záležitost podíváme z profesionálního hlediska, jsem názoru, že osobní problémy by ti, kteří pracují s lidmi, ať už učitelé nebo lékaři, měli nechávat před prahem, a chovat se za všech okolností profesionálně," říká František Říha.

„Z pohledu obyčejného člověka jsou problémy pochopitelné, ale je to učitelka, a ta pracuje s „křehkým materiálem", s dětmi. Rodiče nám je svěřují, a my za ně neseme zodpovědnost. Ředitel ani nemohl jednat jinak, i když byla učitelka podle slov ředitele Jana Krchňavého jindy bezproblémová," podotkl vedoucí prostějovského odboru školství.

Největší problém nejspíš bude s vysvětlováním malým dětem, proč už paní učitelka nepřijde. Podobný případ na prostějovském odboru za posledních dvanáct let nepamatují.

„V žádném případě si za dvanáct let, co pracuji na odboru školství nic podobného nepamatuji. Nějaké případy se zde řešily před rokem 1989, ale k nim nemám přesné informace," dodal František Říha.