Velký zájem bývá tradičně o občanské průkazy a pasy.

„Občanské průkazy a cestovní doklady jsou vnímány jako doklady pro cestu do zahraničí a každý občan, který překračuje státní hranici, musí alespoň jeden z těchto dokladů mít,“ vysvětluje růst zájmu o tyto doklady mluvčí magistrátu Jana Gáborová, která dodává, že zvýšený nárůst žádostí o doklady registrují již od května.

Zájem a s ním spojenou delší dobu čekání na vyřízení potvrzuje i vedoucí oddělení registru obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů Alena Veverková.

„Nápor nám nastupuje tradičně začátkem sezóny a s ním se samozřejmě prodlouží i doba čekání v čekárnách, kde někdy máme i čtyřicet lidí. Zároveň se to však nedá přesně určit a doba čekání může být velice orientační i podle toho, s jakou záležitostí lidé přijdou. Někdo může přijít kvůli ztrátě dokladu a strávit u přepážky i dvacet minut a někdo jiný třeba jen s občanským průkazem a mít vyřízeno za pár minut,“ uvedla Veverková.

Matka Dalibora z dokumentu Svět podle Daliborka.
Daliborova matka Věra: Film je jeden velký nesmysl

Rozšířená pracovní doba

Odbor občanských záležitostí má i kvůli náporu klientů v tomto období rozšířenou pracovní dobu, a to každý všední den již od sedmé hodiny ranní.

Zájemci se mohou také objednat přes internetové stránky magistrátu.

„Objednání přes internet využívají lidé v hojné míře. Nejbližší volný termín k objednání je v současnosti až na prvního srpna,“ přibližuje velký zájem občanů o tuto službu Gáborová.

Dlouhé čekání zájemcům o vyřízení narušuje plány.

„Chtěla jsem si udělat pas, ale když jsem viděla tolik lidí, tak jsem si řekla, že radši přijdu jindy nebo se objednám přes internet,“ sdělila Michaela Bastlíková. (mma)