V místech, kde před týdnem dvěma zapršelo, je šance na úspěch větší. Ideálně pak v Jeseníkách v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Při současných třicítkách však houby brzy zajdou i tam. Na vývoj nových plodnic je potřeba vlhko a přes den ideálně pár stupňů nad dvacítkou. S takovým počasím nyní předpověď nepočítá.

„O víkendu snad všechny lesy obsety auty, houbaři všude, houby nikde,“ hodnotili lidé z Olomoucka na houbařském serveru.

„Čechy pod Kosířem dvě hodiny v lese, a nic. Náměšť na Hané po hodině jedna babka. Na Konicku osm klouzků, jinak nic. Dětřichov a Dálov nic,“ přidali se další na www.nahouby.cz.

Podle mykologa Jiřího Polčáka jako by lidé o prázdninovém volnu zapomínali na to, že konec července a začátek srpna je obdobím, kdy konzumní houby téměř nerostou.

„Pokud někde více zaprší, tak něco vyroste, ale na houbařskou sezonu je opravdu příliš brzy. A při současných teplotách? To je po houbách,“ reagoval Polčák.

Záchranáři při ošetřování návštěvníka koupaliště po bodnutí vosou.
Vosy mají své agresivní období, nebezpečné je bodnutí do jazyka

Konzumní houby při teplotách kolem 30 stupňů Celsia nevytváření plodnice. Na to je potřeba 12 a 15 stupňů přes noc a přes den mírně nad 20.

„Pětadvacet už je moc. A dnes máme 38!“ komentoval v úterý.

Netrpěliví houbaři mají šanci na úspěch jedině ve vyšších polohách, nejlépe v Jeseníkách, a to v místech, kde více zapršelo.

„Beskydy a Javorníky jsou suché. Více hub nyní roste v Čechách: Orlických horách či Krkonoších,“ poradil lovcům s košíky a kudlami, kam se nyní vydat pro plné koše.

Komu by stačilo provonět polévku, může v parcích a zahradách narazit na žampiony, ale pozor na záměnu s mírně jedovatou pečárkou zápašnou.

„Pozná se snadno podle žloutnutí dužniny na řezu. Jak zežloutne, pryč s tím,“ vysvětlil Polčák. V lesích a na jejich okraji je možné najít hřib smrkový, hřib kovář a koloděje.

„Sem tam kozák habrový a kozák březový, velmi málo je holubinek a ryzců,“ uvedl mykolog.

Radar na příjezdu do Šternberka od Olomouce
Tady se vyplatí přibrzdit. Divoký průtah Šternberkem změnily pokutující radary