Na představení se sešlo více než osmset diváků. K dispozici měli sedm záchodků. Bylo jich dost?

„Nemám jasnou představu, zda existují závazné hygienické normy pro podobné akce jako je tato. Žádné stížnosti návštěvníků jsem v této souvislosti nezaznamenal,“ reagoval Stanislav Bureš z Klubového zařízení Plumlov, které divadelní workshop pořádalo.

„Žádný zákon neošetřuje, kolik toalet by mělo být v provozu na daný počet účastníků akce na volném prostranství,“ vysvětlila pracovnice prostějovské hygienické stanice Hana Jurová s tím, že je to výhradně na pořadateli.

„O akcích ani předem nevíme a nemáme právo do jejich organizačních záležitostí vstupovat,“ dodala.

Specialisté z firmy TOI TOI navrhují svým zákazníkům optimální počet kabinek k pronájmu v závislosti na kvantitě lidí a délce jejich pobytu.

„V případě zmiňované premiéry bychom doporučili šest až osm záchodků. Pokrytí potřeb bylo tedy na Plumlově zřejmě v pořádku,“ domnívá se zástupkyně firmy TOI TOI Renata Davídková.

Potíže s hledáním toalety v zámeckém areálu by měly už brzy úplně odpadnout.

„V současné době už máme projekt schválený památkáři, v jehož rámci začne na podzim výstavba nového sociálního zařízení. Asi čtrnáct nových záchodků spolu s těmi stávajícími by mělo v dostatečné míře pokrýt potřeby návštěvníků i při akcích většího rozsahu,“ ujistil kastelán plumlovského zámku Robert Doleček.

Dana Hrubá