Co říkají Prostějované na současný stav budovy, jež je zahalena zelenými, modrými a bílými plachtami a sítěmi?

„Jsem rád, že se k opravám přikročilo. Dům teď sice nevypadá moc vábně, ale dá se to pochopit. Doufám, že výsledek bude stát za to. Slyšel jsem, že do budovy zatékalo, tak rekonstrukce odstartovala opravdu za pět minut dvanáct,“ nechal se slyšet Michal Sýkora z Prostějova na procházce před Národem.

Zatékání a tím pádem usazující se vlhkost uvnitř domu bylo jedním z důvodů proč město k rozsáhlým opravám přistoupilo. Dochází tak například i k náročné opravě střechy, aby se tento problém podařilo odstranit. Práce na domě ale zahrnují i další oblasti.

„Jde o kompletní rekonstrukci Národního domu. Tedy nejen střechy, ale i klempířských výrobků, fasády, oken, zahrádky a dalších částí exteriéru i interiéru,“ vysvětlila mluvčí Gáborová s tím, že aktuálně dělníci pracují na fasádě a střeše. Prováděna v těchto dnech je i zádlažba zahrady.

Práce podle jejích slov probíhají podle plánu a v souladu s aktualizovaným harmonogramem.

A kdy bude hotovo? „Rekonstrukce má být dokončena ve třetím čtvrtletí, některé části exteriéru pak do konce roku,“ ozřejmila Gáborová a dodala, že následným překvapením pro návštěvníky by měla líbivá úprava části sálu.

Archivní fotografie Národního domu v Prostějově

Současnost - stav před právě probíhající rekonstrukcí

Národní sportovní centrum v Prostějově. Autor Miroslav Pospíšil
Dvě stavby z Prostějovska bojují o prestižní architektonickou cenu. Tady jsou
Bývalý hotýlek na Husově náměstí v Prostějově. Stav k 17. dubnu 2019
Blýská se zdevastovanému hotýlku na Husáku na lepší časy?
Plumlovský zámek v půlce dubna 2018  - kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra
Bojujeme dál za obnovu fasády zámku, říká plumlovský kastelán

Národní dům v Prostějově je secesní stavba, postavená v letech 1905–1907 podle plánů architekta Jana Kotěry. V listopadu 1907 byl Národní dům slavnostně otevřený veřejnosti. Národní dům obsahoval divadelní prostory, přednáškové sály, restauraci a kavárnu. Na výzdobě se podílela celá řada významných umělců té doby, mj. Stanislav Sucharda, Karel Petr, Bohumil Kafka, František Kysela nebo Jan Preisler. Stavbu doplňuje pomník manželů Vojáčkových z roku 1910 na prostranství před východním průčelím, dnešním Vojáčkově náměstí; navrhl jej rovněž Jan Kotěra s využitím reliéfů Bohumila Kafky. Za druhé světové války byl Národní dům necitlivě přestavěn brněnským architektem Emilem Tranquillinim, profesorem na Německé vysoké škole technické v Brně. Během této přestavby byla odstraněna většina secesních prvků. Mezi léty 1956–1969 proběhla první vlna rekonstrukce. Další rekonstrukce byly započaty v roce 1985. V roce 1995 vznikl Program záchrany kulturní památky Národního domu v Prostějově. Dosud poslední významné změny proběhly v letech 2006 a 2007, kdy byly dokončeny opravy restaurace a divadla. (Zdroj: cs.wikipedia.org)