Velikonoční jarmark spojený s kreativní dílničkou pro děti a s možností výroby vlastní pomlázky nebo ozdob mají v sobotu na programu ve Tvorovicích. 

„K vidění i k zakoupení budou velikonoční ozdoby, kraslice, perníčky či květiny," lákají organizátoři a dodávají, že jarmark začíná o půl druhé v místním kulturním domě. Ti, kteří nestihnou výstavu o tomto víkendu, mají šanci příští týden ve Dzbeli. Velikonoční výstava v obecní hospodě potrvá od pátku do neděle, otevřená bude každý den od čtrnácti do devatenácti hodin.

Na Aprílový koncert spojený se zahájením Jarní prodejní výstavy lákají Čelechovice na Hané.

„Na desátém ročníku koncertu vystoupí velký dechový orchestr ZUŠ Prostějova žáci z místní základní školy, poté zahájíme Jarní výstavu," pozvala do místní sokolovny místostarostka obce Milada Dosedělová. Akce začíná v patnáct hodin, vstupné na ni je dobrovolné.

Připomenout si tradici Smrtné neděle v podání Národopisného folklorního souboru Pantlék budou moct lidé v neděli Němčicích nad Hanou. Lidé v krojích nejprve zavítají na mši svatou, od patnácti hodin se pak v místním kině Oko postarají o program, jehož součástí bude vynášení smrtky a smrťáka.

Tradiční výstava v Metru

Ani letos lidé nepřijdou o tradiční Velikonoce v lidových řemeslech, které pořádá v úterý 15. dubna Kulturní klub Duha v předsálí kina Metro 70. Od devíti hodin do pěti odpoledne se zde sejdou lidoví řemeslníci, aby předvedli své umění divákům. Ti si výrobky mohou i koupit.

„Přijede například Pavel Noha z Alojzova, který plete kocary. Z Přemyslovic dorazí sedlář a řemenář Petr Havelka, netradiční kraslice předvede Jaromír Tkáč a tradiční zpracování vlny Marie Čigelská z Kunštátu," uvedl jeden z organizátorů přehlídky Ivan Čech.

Ani letos nebude chybět tradiční velikonoční obchůzka chlapců ze souboru Klásek a Kláseček z Kralic na Hané, kteří svými řehtačkami, hrkači a koledami suplují zvuk utichlých zvonů. Klapání hrkaček a řehtaček rozezní na Velký pátek náměstí T. G. Masaryka v Prostějově, hrkači budou honit Jidáše v jednu a ve tři hodiny odpoledne.

Na Rozince budou počítat kůzlátka

Na Bílou sobotu chystají na kozí farmě Rozinka v Čelechovicích na Hané tradiční Počítání kůzlátek, akce startuje ve čtrnáct hodin.

Na Boží hod velikonoční se pak budou moct lidé od devíti do šestnácti hodin pokochat výhledem z radniční věže.

„Na Velikonoční výstup je ještě pár volných míst, lidé se mohou hlásit na Informační službě radnice nebo v Regionálním informačním centru," vzkázala mluvčí radnice Jana Gáborová a dodala, že prohlídky věže jsou zdarma.