Lidé si stěžují především na hluk a nepořádek, někteří hovoří dokonce o agresi ze strany Romů. Vedení obce Čelechovice na Hané, pod níž Studenec spadá, má podle starostky Jarmily Stawaritschové svázané ruce.

„Nikdo si nedokáže představit, v čem poslední léta žijeme. Je to hrůza. Romové dělají neustále hluk a nepořádek. Bojujeme také s obrovským zápachem. Byli jsme klidná vesnička. Každý s každým vycházel. Ale teď je to snad ještě horší než před půl rokem, kdy na nás doráželi dva jejich psi,“ postěžovala si asi padesátiletá žena, která z obavy z pomsty nechtěla být jmenována.

Místní Romové ale jakékoliv konflikty odmítají. „Vycházíme se všemi dobře. Žádné konflikty s nikým nemáme,“ reagovaly dvě z romských žen žijících ve Studenci.

Skoro nic nepomáhá

Obec se problémy snaží podle starostky řešit, ale zatím bezvýsledně. „V podstatě nemůžeme nic dělat. S místními Romy se snažíme mluvit, neustále je upozorňovat na nepořádek a hluk, který dělají. Nic nepomáhá. Situace se trochu uklidnila, když s nimi tři a půl měsíce téměř každý den trávila terénní sociální pracovnice. Teď je ale pryč, protože na ni vypršela dotace, a začalo všechno nanovo,“ uvedla Stawaritschová.

Není to tak dlouho, co Romové podle místních házeli na kolemjdoucí kameny. Naštěstí se nikomu nic nestalo. „O incidentu jsem slyšela, ale nemůžu říct do jaké míry je to pravda. Uvítala bych, kdyby se mnou lidé o těchto problémech otevřeně mluvili a nerozebírali to jen mezi sebou,“ poznamenala starostka.

Obec má prý Romy zaměstnat

Podle ředitele olomoucké pobočky Člověka v tísni Richarda Kořínka je nezbytné, aby s Romy komunikoval terénní sociální pracovník. „Tři měsíce je málo. Ty problémy trvají dlouho a není možné je během několika měsíců vyřešit. Na druhou stranu chápu, že financování terénního pracovníka je velmi složité,“ řekl Kořínek. „Druhou věc, kterou by obec mohla udělat, je Romy zaměstnat. Nejenže klesne míra jejich volného času, ale navíc se nebudou cítit sociálně vyloučení,“ dodal.