To se však některým lidem nelíbí. Prostějovská radnice však usedlíkům slibuje, že za pokácené stromy vysadí nové.

„Je to škoda. Jsou to pěkné a vysoké stromy, tolik let tady rostly a teď půjdou k zemi. Je sice hezké, že tady radnice chce vysadit nové stromy, ale ty taky nevyrostou za rok," míní Anežka Ticháčková.

Zhruba tři desítky stromů budou muset ustoupit třetí etapě plánované rekonstrukce kanalizace na Okružní uliciVzrostlé stromy se nachází v ochranném pásmu stávající kanalizace a současně také v trase, kudy má vést nová kanalizace.

„Jedná se o topoly, lípy a javory, které byly z pohledu vedení kanalizačního potrubí nevhodně vysazené," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Zároveň dodala, že při demontáži původního potrubí a pokládce nového není možné zabránit zásahům do stávajících dřevin.

„Stavební akce jsme konzultovali s investorem, hledali jsme dostupné možnosti, jak alespoň některé stromy zachránit a nekácet. Společně jsme navrhli trasu nové kanalizace, která co nejvíce respektuje stávající zeleň," uvedla mluvčí prostějovské radnice.

Zásahy se dotknou jen stromů, které přímo brání ve výstavbě kanalizace.

„Celkem se jedná o 28 stromů," spočítala Jana Gáborová s tím, že dalších třináct stromů pak čeká ořezání, aby se zde mohla dostat technika.

„Týká se to stromů poblíž Okružní a Šárky podél protihlukové stěny dálnice, v úseku od provozovny Koutný po Dolní ulici," vysvětlila mluvčí magistrátu.

Poslední etapa stavby sběrače

Radnice zároveň slibuje, že o stromy lidé v lokalitě úplně nepřijdou.

„Za pokácené stromy provedeme náhradní výsadbu," sdělila Jana Gáborová.

Stavba kanalizace v Okružní ulici je poslední etapou výstavby nového kanalizačního sběrače.

„Nová kanalizace významně odlehčí přetěžovaným stokám ve středu města," vysvětlila Jana Gáborová