Zápolení zemědělských strojů si nenechaly ujít stovky diváků a pětatřicet traktorů. Ty se od rána registrovaly na místním obecním úřadě a poté podnikli spanilou jízdu obcí.

„Traktoriáda je už naše taková tradice. Za těch jedenáct let jsme se ji snažili co nejvíce vylepšovat. Hlavně jsme vždy chtěli, aby byla naše vesnička zviditelněna,“ usmíval se starosta Stínavy Pavel Bokůvka, kterého těšila účast strojů i mimo prostějovský okres.

„Jsou tu i traktory od Ostravska nebo z Vysočiny, nebyl tedy problém za námi přijet až sto nebo dvě stě kilometrů. A doufám, že vidí, že i ve Stínavě jsou lidé snaživí, kteří se chtějí bavit,“ dodal.

Na stínavské oslavě zemědělských strojů se nakonec ukázalo pětatřicet traktorů buď vyrobených v továrně, nebo podomácku. Ty čekalo zápolení nejen s bahnem, ale i s časem. „V první disciplíně se muselo projet bahnem, které jsme připravili, v té druhé jsme zase vytvořili překážkovou dráhu. Letos to ale bylo trochu těžší, protože bylo sucho, takže jsme museli tomu bahnu trochu pomoct,“ vysvětloval starosta.

Traktoriáda přitáhla kromě matadorů i mladší řidiče. Jedním z nich byl dvaadvacetiletý Oldřich Dospiva z Hluchova. „Na traktoriádu jsem jezdíval odmalička. Teď jsem se navíc trochu pustil do opravy starých strojů, a to rovnou traktorů. Baví mě totiž jim vracet život. A když už jsem se do toho tak pustil, tak jsem chtěl zkusit i traktoriádu," řekl závodník, který vyjel na trať se svým Zetorem 50 Super z roku 1956.

„Trať byla náročná, nejhorší byl vodní příkop, ale nakonec jsme to zvládli. Vše šlapalo tak, jak má,“ těšilo ho.

Ilustrační foto
Nový hudební bar poslouží zejména místním kapelám