Ještě předtím, než se k samotnému bodu dostali, jim svůj názor sdělil Pavel Neckář. „Požádal bych vás o schválení pozměňovacího návrhu vyhlášky od pana Aleše Matyáška. Tedy že by nově neplatili lidé do osmnácti let a pak studenti do šestadvaceti," řekl na úvod.

Muž také upřesnil, proč by se tak mělo stát. Mluvil přitom dle svých slov z vlastní zkušenosti.

„Za rodinu ročně platím dle vyhlášky dva tisíce čtyři sta korun. Podle mě je nespravedlivé, že poplatek hradí každá fyzická osoba. Včetně nejmenších dětí," řekl zastupitelům. Ti se k tématu dostali v bodě pět, o několik desítek minut později. Po pár větách se ukázalo, že shoda na budoucnosti poplatků za odpad není.

„Návrh na změnu bych podpořil, sám mám děti," uvedl Jan Navrátil. Pro návrh na odpuštění poplatku mládeži a dětem se vyslovil také František Švec.

Další jeho kolega z opozice, Tomáš Blumenstein, šel ještě dál. Podle něj by se mohly poplatky rovnou zrušit. „Město by se mělo snažit o takové hospodaření, aby poplatky nebyly vůbec potřeba. Výsledkem jejich zrušení by navíc vznikla úspora jak na straně magistrátu v administrativě, tak na straně obyvatel Prostějova," vysvětlil svůj postoj.

Podporu však pro návrh nezískal. Proti byla například primátorka Alena Rašková. „Víme přece, jak to v Česku chodí, když je něco zadarmo," vyjádřila se k problematice.

Podpořil ji také Jiří Pospíšil. Ten připomněl, že už v minulosti zde snaha o osvobození některých skupin obyvatel od placení za odpad byla. „Vzpomínám si, že kdysi paní senátorka Sekaninová předložila zde na zastupitelstvu totéž. Podle mého názoru částka 600 korun za rok není tak vysoká, aby někoho zlikvidovala. Je sice pravda, že ztráta příjmu z poplatků přes milion a půl by městský rozpočet nezničil, na druhou stranu však odpadu přibývá. A třízení s likvidací nás tak budou stát stále víc," řekl Jiří Pospíšil.

Následovalo tak hlasování. Pozměňovací návrh na to, aby byly od poplatku oproštěny děti a studenti neprošel.

Stejně tak se ale vedlo současné vyhlášce, při níž by slevu měli lidé nad pětašedesát let. Aktuálně tak Prostějov nemá na příští rok platnou vyhlášku upravující poplatek za odpad. Projednat ji tak budou muset zastupitelé opět na prosincovém jednání.