„Jezdím touto trasou každý den do práce a dokončení spojky jenom vítám. Po tolika letech jednání už by bylo dobré, aby se se stavbou konečně začalo. Jenom se trochu děsím dopravních komplikací, které s tím budou spojené," míní Karolína Dokoupilová z Prostějova.

Stavba spojky je pro město prioritou. Radním se na konci loňského roku podařilo dotáhnout do konce všechna majetková jednání týkající se výkupu pozemků.

„Všechny majetkoprávní vztahy jsou dořešeny," potvrdil náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Silnice totiž povede v místech, kde stojí sportovní areály dvou tělovýchovných jednot. Tělovýchovná jednota Prostějov přijde o tenisový kurt, který sice stojí na pozemcích města, ale jednota jej měla ve výpůjčce. Jako náhradu jí město nabídlo možnost odkoupení pozemků pod hřištěm na plážový volejbal, které se nachází v blízkosti kurtů. Část pozemků vlastnila i Dělnická tělovýchovná jednota, která dostane od města nové hřiště.

„Náhradní hřiště a úprava oplocení areálu Dělnické tělovýchovné jednoty na místě budoucí okružní křižovatky v Anenské ulici u sběrného dvora si vyžádá investice ve výši téměř pět milionů korun," spočítal Zdeněk Fišer.

Kudy spojka povede?

Spojka propojí jižní okruh města s Anenskou, Krasickou a Anglickou ulicí. Šoféři se na spojovací silnici napojí v Anenské ulici, kde vznikne kruhový objezd. Odtud pojedou kolem sběrného dvora směrem ke kuželkárně. V místě nedalekých garáží se napojí na rondel v Krasické ulici a budou pokračovat na Okružní ulici.

Město nyní podá podklady k územnímu a stavebnímu řízení.

„Poté vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby. Pokud nedojde k nepředvídatelným okolnostem, zahájíme stavbu nejpozději v polovině roku," uvedl Zdeněk Fišer. Zároveň dodal, že radnice od letošního roku bude podrobně sledovat průběh plánovaných investičních akcí a také to, zda jsou dodržovány stanovené termíny.

„Do konce ledna připravíme podrobný harmonogram prací. Chystáme přehledné sledování nejen samotného provádění staveb, ale i přípravu projektových dokumentací, územních a stavebních řízení a průběhu zadávacích řízení na dodavatele. Zároveň budeme organizovat setkání s občany, na kterých jim všechny investice vysvětlíme a seznámíme je i s plánovaným průběhem prací, aby se mohli připravit na dopravní omezení," uvedl Zdeněk Fišer.