„V přehradě je daleko více vody, než by si stavbaři zajisté přáli. Improvizovaná cesta pro techniku je na dně přehrady kompletně zaplavena, voda výrazně prosakuje i u samotné hráze. Zajímalo by mě proto vyjádření odpovědné osoby, co s touto situací a zda nedojde opět k posunutí tolik ožehavého data napouštění," napsal redaktorům Prostějovského deníku Petr Dvorský.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková vzkázala, že stavbaři nyní na základě aktuálních podmínek upravili harmonogram prací.

„Nepracuje se dole na návodním líci, ale nahoře na koruně hráze," uvedla Tomíčková.

Ohledně počasí připomněla, že stavbaři počítají s tím, že nemusí být vždy ideální.

„Termín zahájení napouštění plumlovské přehrady, který je stanoven na přelom dubna a května, tak ohrožen není," ubezpečila Tomíčková.

Plavci a ryby

Povodí si uvědomuje, že na letní sezónu ještě přehrada plná vody nebude. Přesto by nádrž už měla lákat plavce. Dobrou kvalitu vody pak zajistí srážedla fosforu umístěná na přítocích.

Kdy do nádrže vysadí rybáři první ryby?

„Nevím o tom, že by se dořešil osazovací plán. Snad se něco vysadí už letos na podzim," krčí rameny Pavel Kosek, hospodář prostějovských sportovních rybářů.

Biolog Petr Loyka, který nad revitalizací nádrže vykonává odborný dozor, doporučil, aby v přehradě přibylo dravých ryb. „Zaměřil bych se především na štiku a candáta, aby po určitou dobu regulovaly počet drobných kaprovitých ryb, které se v nádržích jako je Plumlov úspěšně množí," uvedl biolog.

Nebál by se nějakou dobu dravce v revíru hájit. „Napomohlo by to objektivnímu posouzení vývoje rybí obsádky a jejího vlivu na kvalitu vody," nastínil. Udržení vyvážené rybí obsádky v rekreační nádrži však Loyka považuje z dlouhodobého hlediska za téměř nemožné.