„Ve srovnání s loňskem, kdy vedly opačným směrem, čekají tentokrát účastníky úplně jiné kopce a výhledy do hanácké krajiny. Narazí na devět kontrol s občerstvením zdarma a na třech z nich bude opět svačinka se skvělou škvarkovou pomazánkou. V cíli čeká každého diplom a za příplatek také medaile. Zvláštní prémie dostanou jako vždy nejmladší a nejstarší účastník vandru," navnadil Zdeněk Balcařík z klubu turistů.

U smržického hřiště, kde se mezi sedmou a desátou hodinou startuje, bude celý den otevřeno občerstvení včetně dvou výčepních míst, údírny a specialit na grilu.

„K dispozici bude stan pro sto návštěvníků, kdyby náhodou pršelo," slíbil Balcařík s tím, že všichni si před cestou vyzvednou program vandru s plánkem trasy a startovní kartou. Na výběr bude pět pěších tras od 14 do 50 kilometrů, čtyři trasy pro terénní kola a stejný počet tratí pro silniční cyklisty, z nichž nejdelší (111 kilometrů) je zavede až do krajiny nad Bouzovem.

Prostějovští mohou využít svoz

„Pěší turisté z Prostějova a okolí mohou po ránu využít vandrovní autobus, který bude odjíždět do Smržic o půl osmé, o půl deváté a o půl desáté vždy od budovy hlavního nádraží a o pět minut později od místního nádraží," doplnil pořadatel.

Loni si Smržické vandr zapsal do kroniky nejen největší dosavadní účast, ale také nejdivočejší odpolední bouřku s krupobitím. Pršelo také v roce 2010, ale ročníky před tím byly vždy slunečné a s teplotami nad 20 °C. Tento rok podle předpovědí příliš teplo nebude, ale výletníci by se do cíle mokří vracet nemuseli. (das)