První dva týdny fungovala mateřská škola v Partyzánské ulici v Prostějově, kam v těchto dnech docházelo asi devadesát dětí.

„O prázdninový provoz je velký zájem. Hlavně na začátku prázdnin je velká poptávka,“ uvedla ředitelka této školky Martina Hošťálková.

Rodiče dostanou již v dubnu konkrétní informace a mohou děti zavčas přihlásit. „Pokud třeba rodič nečekaně nastoupí do zaměstnání a potřebuje dítě nahlásit na poslední chvíli, snažíme se vyhovět, pokud nám to kapacita dovolí,“ vysvětlila ředitelka.

Podle jejích slov je pro děti, které během prázdnin vystřídají několik mateřských školek, náročné zvykat si na nová prostředí, nové kolektivy dětí a paní učitelky.

„Jelikož tyto děti neznáme, musíme ve zvýšené míře dbát na jejich bezpečnost. Jde zejména o to, zda má dítě nějaká zdravotní omezení, nebo kdo má právo jej ze školky vyzvednout,“ řekla Hošťálková.

Malý Davídek Hofman, který navštěvoval školku v Partyzánské ulici už druhý týden, vypadal na odchodu domů spokojeně. Evidentně se mu tady líbilo a na nové prostředí si rychle zvykl.

Jeho maminka Eva Hofmanová pracuje, a tak jej potřebovala v červenci umístit do školky. „Manžel je teď pracovně v zahraničí a babičky nefungují. Nevím, co bych si bez školky počala,“ posteskla si mladá maminka.

Děti, které nebylí v Prostějově, mají většinou o prázdninách svou domovskou mateřskou školu uzavřenou a jejich rodiče, pokud pracují, musejí řešit, komu svěří děti do péče.

„Je mi líto rodičů na venkově. Pokud pracují a jejich školka o prázdninách nefunguje, mohou mít problém,“ dodala Martina Hošťálková.

Také v Čechách pod Kosířem je mateřská škola dva měsíce mimo provoz. „Rodičům v této době pomáhají s hlídáním babičky a dědečci, kteří bydlí v místě,“ uvedl starosta obce Zdeněk Mader.

Dana Hrubá