Jeho cílem je pomoct africkým dětem ke vzděláním a to tak, že běh školáků sponzorují rodiče ale také třeba firmy.

Jak se přitom ukázalo, zájem o akci není malý. Jen v Určicích se do ní pustilo na sto padesát závodníků a to zdaleka ne jen dětí školou povinných.

"Slíbili jsme žákům, že když z každé třídy poběží aspoň půlka, taky se přidáme," poznamenal Tomáš Milar, učitel a zároveň organizátor určické části akce. Na start se nakonec postavil jak on, tak třeba účetní školy a také její ředitelka, Marcela Melková.

"Snažili jsme se zvýšit humanitární cítění a také přimět děti ke sportování. Sama jsem zvědavá, kolik se nakonec touto aktivitou podaří vybrat," uvedla ředitelka.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na škodovky, fashionshow či hodovou slávu



Dosud se letos zapojily do projektu jen čtyři školy, Člověk v tísni však připomíná, že další přibudou během méně hektického začátku dalšího školního roku. Tou dobou už ale bude mít běhání za Afriku, konkrétně školu v Etipoii, dávno za sebou Věra Mádrová. Ta si ho s řadou spolužáků odbyla právě už v pátek během kolem určické školy.

"Naběhala jsem čtyři kolečka, první tři vkuse, což bylo dost náročné, pak po pauze ještě jedno. A další už určitě nepřidám," řekla unaveně ve chvíli, kdy její spolužáci ještě dobíhali jednotlivá kola, která měřila jeden kilometr.

Osvěžení v prostějovském aquaparku. Ilustrační foto
Děti si zařádí ve vodě, užijí si i paddleboardy