Do boje s fosforem a přemnoženými mikroorganismy investovalo Povodí stamiliony korun.

„Opatření zafungovala a prakticky po celou sezonu byla kvalita vody v nádrži hodnocena ze strany krajské hygienické stanice jako voda vhodná ke koupání,“ reagoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Následky silné bouřky, která se přehnala nad Olomouckým krajem nad ránem ve čtvrtek 10. srpna 2017
Silná bouřka shazovala stromy, zvedala střechy a zastavila vlaky

„Co však není možné ovlivnit jsou vysoké teploty, výše přítoků do nádrže, které mají zásadní vliv na zdržení vody v nádrži a dále splachy v případě přívalových dešťů,“ dodal.

Připomněl, že celé léto jsou v důsledku sucha velmi nízké průtoky v řekách, což způsobuje výrazné zhoršení kvality vody, neboť odpadní vody není možné dostatečně naředit.

Současně vysoké teploty navíc tvoří ideální prostředí pro rozmnožení sinic.

"Když v podobné situaci přívalové deště navíc spláchnou půdu z polí do řek či nádrží, je prakticky nemožné rozvoji a pohybu sinic zabránit,“ vysvětloval Chnelař.

„I přes všechna opatření, která na nádrži a jejím povodí provádíme, je stěžejní kvalita a množství přitékající vody. V tomto mohou kvalitu vody negativně ovlivnit například špatně odkanalizované obce v povodí, dále pak přívalové deště, sucho a případné havárie na kanalizačních systémech,“ uzavřel mluvčí Povodí Moravy.

Plumlovská přehrada
Zákaz koupaní! Na Plumlově se kvůli sinicím nesmí do vody

Zákaz koupání vyprázdnil pláže plumlovské přehrady.Maršálkův test na sinice.PET láhev naplníme vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy vetvaru 'sekaného jehličí Zákaz koupání vyprázdnil pláže plumlovské přehrady.Maršálkův test na sinice.PET láhev naplníme vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy vetvaru 'sekaného jehličí Zdroj: Deník / Kopáč Jiří

Maršálkův test na sinice
PET láhev naplníme vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle. 
V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve
tvaru "sekaného jehličí nebo zelené krupice" (a voda přitom zůstane čirá), jedná se z
největší pravděpodobností o sinice. 
Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna,
půjde pravděpodobně o řasy.

Konce sezony? Záleží na počasí

Je tady tedy konec letošní koupací sezony na Plumlově? To podle odborníků nelze dopředu říci.

"Vše závisí na počasí v příštích dnech. Přijde - li ochlazení, prudká bouře a vítr, voda ve vodním sloupci se promíchá a množství sinic na hladině se změní,“ vysvětlila  Helena Sedláčková, mikrobioložka Zdravotního ústavu Ostrava, pobočka Olomouc.

Tu prudké zhoršení kvality vody v plumlovské nádrži nějak nepřekvapilo.

"Při vysokých teplotách je nárůst sinic rychlejší. Navíc v tuto dobu, počátek srpna, není takový vývoj sinic v povrchových vodách překvapující. Byl to zatím první horší vzorek, tak uvidíme, co bude dál," řekla odbornice ze zdravotního ústavu.

Jak to nyní vypadá Plumlovské přehradě po zákazu koupání?
Co říkají návštěvníci, a co provozovatelé?
Jak a proč sinice škodí a stačí se po koupeli osprchovat?
ČTĚTE V PÁTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU 11. srpna