O prvních datech informoval portál senosec.czu.cz, který využívají kromě dobrovolníků také zemědělci a myslivci.

„V okrese Prostějov byla naplánovaná nová akce dne prvního dubna 2017 k osmnácté hodině na porostu Potrnčí,“ zní třeba aktuální informace k Prostějovsku. Hlavně v jeho střední části, tedy okolí Žešova, Výšovic či Určic, zemědělci společně s majiteli pozemků hlásí, kdy dojde k sečení, aby mohli zachránci zvířat včas zasáhnout. „Aktivity okolo senosečí již pozvolna začínají. Jaro se plíživým tempem přibližuje a základ dobré prevence je systematicky vedené, pravidelné narušování klidu, nejlépe za asistence psa na vodítku, v těch nejohroženějších porostech,“ uvedl Radomil Holík, jeden z aktivních zachránců zvěře a zároveň myslivec.

Kde však tato prevence nejde třeba kvůli rozloze pozemku udělat, tam nastupují dobrovolníci. První akci mají naplánovanou na první duben, další pak v jeho průběhu. Vyhánění zvěře končívá většinou na přelomu května a června. „Srnčata se začínají rodit v závislosti na klimatických podmínkách od konce dubna až do června. Tehdy přichází nejaktivnější období pro vyhánění a jiné preventivní akce,“ prozradil Holík.

Jen na Prostějovsku se vyhánění účastní desítky lidí. Bohužel, ne každé zvíře se podaří před sekačkami zachránit. „Už jsem se s touto aktivitou a webem o senosečích setkal. Stejně tak se zvířaty, které někdo posekaná přinesl. Většinou se jedná o srnčata,“ uvedl Drahoš Kňourek ze záchranné stanice pro zvířata v Němčicích nad Hanou. Aktivitu lidí při vyhánění vítá. „Je to perfektní věc. Mělo by ale být normální, že se o to postarají zemědělci. Možná si to neuvědomují, ale zvěř v polích jim hubí škůdce,“ poznamenal Kňourek.

Aktivitu dobrovolníků oceňuje i Eva Zatloukalová z prostějovského ekocentra Iris. „Vítám podobné věci. Mláďata z mezí nestíhají utéct před stroji, takže je jen dobře, že je někdo z nebezpečných míst dostane,“ uvedla pro Deník. Ekocentrum se ale zatím do vyhánění zvěře nezapojilo. „Byli jsme taky oslovení, ale tou dobou máme na našich pozemcích tolik práce, že jsme se zatím nemohli zapojit,“ vysvětlila. K vyhánění se může připojit prakticky kdokoli. Více informací lze najít na webu. senosec.czu.cz, Prostějovský deník pak o termínech a místech vyhánění bude pravidelně informovat.