VYBERTE SI REGION

Sci-fi v praxi. Z hromady tuků budou vyrábět palivo

Němčice nad Hanou – Přepálený tuk z pekáčů, ve kterém smažíte řízky a poté spláchnete do odpadu, poslouží jako motorové palivo či mazivo. Unikátní technologii přeměny na pohled nevábného odpadu v hodnotný výrobek chce do Němčic nad Hanou přinést společnost ONIVON z Hradce Králové.

2.4.2011 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Z archivu Deníku

„Spolu s naším německým partnerem chceme v areálu bývalých Stavebních strojů v Němčicích vybudovat závod na výrobu čistého tuku ze znečištěných odpadních vod,“ potvrdil Petr Machač, provozní ředitel ONIVONu.

Dodal, že podnik začnou stavět ihned poté, co ke stavbě získají všechna potřebná povolení. „V samotném závodě nabídneme pracovní příležitosti třiceti lidem,“ vzkázal.

Obyvatele Němčic ředitel ONIVONu ubezpečil, že se po zprovoznění firmy nemusejí obávat hluku ani pachu. „Fungování závodu působí navenek jen minimální hluk. Uzavřená přeprava vstupní suroviny, chráněné výrobní prostory s odsáváním vzduchu přes speciální biologické filtry pak spolu se specifickým provozním řádem nedovolí, aby bylo okolí obtěžované zápachem,“ řekl Machač.

Žádný zbytek nazmar

Moderní technologie z doposud nevyužívaných a obtížně odstranitelných odpadů produkovaných například jídelnami, kuchyněmi a potravinářskými závody vyrobí surovinu pro mazivo a paliva třeba pro automobilový průmysl. Ani vedlejší produkty z výroby neskončí na skládce.

„Zužitkují se jako surovina pro bioplynové stanice či palivo pro cementárny,“ přiblížil Petr Machač.

Němčická výprava do Německa

V německém Dorstenu už moderní fabrika na výrobu maziv z odpadních vod funguje. „Představitelům Němčic nad Hanou jsme umožnili návštěvu a prohlídku tohoto závodu i diskusi s členy samosprávy Dorstenu. Byl u toho i představitel tamního úřadu pro životní prostředí,“ popsal Machač.

Jaké dojmy si němčická delegace z ciziny přivezla? „Nejde o můj osobní názor na ten závod. Záměr investora musíme nejdříve prodiskutovat se všemi zastupiteli a pak vydat stanovisko většiny k této problematice,“ reagoval němčický místostarosta Jan Vrána.

Další účastník výpravy, který do tisku odmítl uvést své jméno, se vyjádřil: „Nahlédli jsme do všech prostor závodu. Neviděli jsme nic, co by mělo škodit životnímu prostředí.“

Obyvatelé Němčic a okolních obcí se těší na nové pracovní příležitosti. „Podobných fabrik by mělo být v průmyslové zóně víc,“ řekla například Anna Motalová.

Prostějovský deník|Propagujte i svojí stránku

Autor: Radim Havlík

2.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
V pondělí se proti sobě na prostějovské palubovce postavili odvěcí rivalové, a to domácí Orli s děčínskými Válečníky. Zápas pak přinesl divákům vyrovnaný souboj basketbalových velikánů. Dyck
25

Orli s Děčínem bojovali, ale nakonec padli

Charitativní ples Pomáháme tancovat v Prostějově
18

VIDEO: Prostějov pomáhal tancem. Na plese se vybrala rekordní suma

O víkendu bourali tři lidé, jeden od nehody ujel

Prostějovsko – Hned tři dopravní nehody vyšetřují po prodlouženém víkendu policisté na Prostějovsku. V jednom případě také jeden z účastníků od nehody ujel. K první nehodě však došlo nedaleko Kralic na Hané už v pátek.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Teď jsem už naštvaný, láteřil kouč Jura po duelu s Přerovem

Prostějov, Přerov – Druhý přípravný zápas mají za sebou prostějovští fotbalisté. Ti se v sobotu na umělém vyškovském trávníku postavili diviznímu Přerovu. Druholigový tým však nepředvedl oslňující výkon. Svého papírově slabšího soupeře sice Jurovi svěřenci porazili, ale pouze 1:0

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies