„Ledová plocha může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a hrozí tak i při menším zatížení prolomení ledu," uvedl.

Prozradil také, že povodí stav ledu kontroluje. A i když na Plumlovské přehradě se jedná o poměrně velkou tloušťku ledu, přesto zdůrazňuje jednu věc: vstup je na vlastní nebezpečí.

„Vodní nádrž Plumlov v Mostkovicích u Prostějova hlásí tloušťku ledu 11 cm. Současně upozorňujeme, že vstupovat na zamrzlé plochy vodních nádrží a toků je značně nebezpečné," upozornil.

Rizikové vodní proudy 

Mnozí lidé přesto nebezpečí nedbají. Dlouho trvající mrazy, kdy teplota v posledním týdnu padala i pod mínus deset stupňů, přilákaly na vodní hladinu bruslaře.

„Lidé tam už chodívají," uvedl starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Sám má z dětství nejednu vzpomínku na návštěvu hladiny vodní nádrže v zimě.

„Také jsme tam jako děti chodívaly. Za těch šest let, co starostuji, však hladina zamrzlá nebyla. Až tato zima je extrém," vzpomínal Peška.

O možném riziku bruslení na hladině ví.

„Jsou zde proudy vody, díky nimž může být někde led slabší. Nyní bych ale jeho tloušťce celkem i věřil," uvedl starosta.

Na to, že by kvůli velkému riziku musela obec část přehrady obehnat výstražnou páskou nebo vyvěsit upozornění si nepamatuje.

Od Povodí Moravy pak takový krok čekat nelze.

„Obecně platí, že vstup je na vlastní nebezpečí. Nějaké výstrahy na místě tak neděláme, i proto, že vstup na hladinu vůbec nedoporučujeme," vyjádřil se Chmelař.

Drozdovický rybník páskovat nemuseli

Jiná situace však může být v Prostějově. Zde je led na drozdovickém rybníce ještě využívanější než na přehradě, i proto tak už městská policie se zapáskováním má své zkušenosti.

„Letos jsme k němu zatím nemuseli přistoupit, mrazy jsou dost silné," uvedla mluvčí městské policie.

„Loni jsme ale upozorňovali na možné nebezpečí tenkého ledu a proboření. Došlo i na vyvěšení cedulky varující před vstupem na ledovou plochu," uvedla Jana Adámková.

V takovém případě už by lidé riziko podceňovat neměli a raději než na rybník zašli na veřejné bruslení pořádané na stadionu.