„Plán zarybňování by měl respektovat co největší rovnováhu mezi nedravými a dravými rybami, aby dravé ryby mohly alespoň po určitou dobu regulovat početnost drobných kaprovitých ryb, které se úspěšně množí," nechal se slyšet Petr Loyka, který nad přehradou vykonává biologický dozor.

„Zarybňovací plán už máme, s osazováním ryb začneme v září," uvedl Pavel Müller, jednatel Moravského rybářského svazu v Prostějově. Zároveň dodal, že rybí osádka bude téměř stejná jako ta původní.

„Nejvíc bude dvouletých a tříletých kaprů, a to zhruba čtyři až pět tisíc. Zarybňovací plán počítá i s línem, štikou a candátem, v menším počtu i se sumcem," vyjmenoval Pavel Müller.

Kapři za špatnou vodu nemohli

Do nádrže se však po několika letech nevrátí cejn.

„Už se tam sice objevuje, ale není to nijak silná populace. Z ryb měl největší vliv na špatnou kvalitu vody, a proto ho tam nevysadíme. Cejn byl přemnožený, v přehradě ho bylo několik tun, a pak dělal problémy s vodou. Někteří lidé sice sváděli špatnou vodu na kapra, ale ten za to nemohl," vysvětlil jednatel prostějovských rybářů.

Napouštění stále probíhá

Zrevitalizovaná plumlovská přehrada se stále plní vodou. Ve čtvrtek odpoledne se hladina vody vyšplhala na necelých 272 metrů nad mořem.

„Napouštění pokračuje, ale jde pomaleji. Je hodně sucho a průtok v řekách je tak o něco nižší. Počasí ale neovlivníme," řekla Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Kvalita vody? Druhý stupeň

Oproti minulému týdnu se kvalita vody v přehradě o něco zhoršila. Ukázaly to poslední výsledky měření krajských hygieniků, kteří odebrali vzorky na přehradě v pondělí. Voda v přehradě dostala na základě laboratorních analýz druhý stupeň z pěti.

Podle odborníků je voda vhodná ke koupání a má jen mírně zhoršené vlastnosti. Milovníci vodních hrátek tak mají jen nízkou pravděpodobnost, že si z koupání odnesou zdravotní problémy.