Prostor tentokrát dostali také zástupci veřejnosti. Po dohodě koalice s opozicí vystoupili hned na začátku jednání. A jednu či druhou stranu nešetřili.

„Není možné, aby se zde předkládaly účelové dokumenty a zavádějící informace. V lepším případě zde máme od koalice zkreslená fakta, v horším případě nepravdivá. Příkladem může být velikost pokojů, které by byly v případě využití kasáren k dispozici," uvedl například architekt a organizátor petice za zachování kasáren Jiří Zakopal, který reagoval na některé radní.

Právě ti mluvili o nedostatečné velikosti pokojů a tedy jejich nevhodnosti pro obývání. Následně také Jiří Zakopal obvinil vedení města, že systematicky odrazuje možné zájemce o využití budovy.

Radek Zacpal z Prostějova předstoupil s úplně jinými názory. Zatímco Jiří Zakopal obhajoval názor opozice, tedy zachování budovy, Radek Zacpal mluvil opačně.

„Budova není památkově ani jinak chráněná. Jediné, co má cenu, jsou pozemky," řekl a vyjádřil dále názor, že by se ze stávajícího dvojtraktu musel udělat trojtrakt. Koalice nakonec tohoto mluvčího ocenila sporadickým potleskem.

Střet názorů

Poté se už strhla debata obou táborů. Část opozice dokonce připustila zboření kasáren. Odmítla však prohlasování demolice silou jednoho hlasu.

„Dokážu si představit i zbourání kasáren, ale musel by k němu být pádný důvod," vyjádřil se František Fröml (Změna pro Prostějov).

Společně s dalšími opozičními zastupiteli se pustil do kritiky koalice. Už v minulosti podle slov například Petra Kousala (KDU-ČSL) slibovala seminář s odborným zastoupením k budoucnosti kasáren.

„Proč se nekonal? Rok se o tom zde bavíme a nic. Když už nakonec opozice jeden uspořádala, nikdo z koalice se neuráčil přijít," řekl a zároveň zdůraznil, že je proti bourání budovy.

Během diskuse se také citovaly zákony i volební programy. Zastupitel František Filouš také žádal, aby radní sdělili, jak hlasovali. Právě radní totiž po svém zasedání přišli s návrhem na demolici kasáren. Odpověď byla jednoznačná.

„Rada města hlasovala jednomyslně pro zboření kasáren," prozradil náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Josef Augustin (KSČM) pak svůj názor vysvětlil.

„Jde nám o projekt, na kterém by město neprodělalo. Ten ale předložený nebyl, a přitom času bylo dost," vzkázal zastupitelům i možným zájemcům o rekonstrukci kasáren.

Možné trestní oznámení

Posléze se jeden z lídrů opozice Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) vyjádřil, že chystá trestní oznámení.

„Pokud se demolice prohlasuje, zamířím na státní zastupitelství s tím, že někdo způsobil škodu," sdělil.

Jeho slova vzbudila vlnu nevole. Například reakce radního Jaroslava Šlambora na sebe nenechala dlouho čekat.

„Je to bohapusté vyhrožování. Pan Navrátil se dopustil hrubého a nepřípustného nátlaku," odpověděl na výrok Jana Navrátila radní.

Referendum neprošlo

Opozice se nakonec pokusila prosadit referendum. Nejprve ho zmínil František Fröml, následně se k němu přidali další zastupitelé. Naopak ČSSD, KSČM a PéVéčko zůstaly nepřesvědčené.

„Mrzí mě, že zde padají slova jako manipulace, ovlivňování lidí, lži. Ze záležitosti udělala opozice politikum. Já jsem pro demolici a smysluplné využití prostor," řekl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Referendum nikdo z politiků přímo nenapadl, zastupitelstvem však neprošlo. Stejně jako návrh Petra Kapounka (Změna pro Prostějov) o odložení hlasování o demolici do doby, než bude zcela jasné, co by se na místě mohlo vybudovat. Došlo tedy na hlasování, při kterém už na začátku chyběl hlas nepřítomného Jaroslava Faltýnka. Opozice by však ani s ním v hlasování neuspěla. Proti demolici nehlasovali ani všichni její členové.