„Ještě čekáme na kolaudaci, papírově to ještě není zcela dotáhnuté. Ale cítíme velký zájem lidí, doufáme, že bychom mohli otevřít do konce prázdnin,“ řekl majitel Břetislav Usnul.

Rozhledna samotná už je ale po stavební stránce hotová.

„Ještě je potřeba udělat nějaké drobné práce jako parkovací stání a chodník,“ dodal Usnul.

Pokládka pontonů na mostě v Ptenském Dvorku
Ptenským dvorkem už autobusy projedou, díky pontonům

Výhled z devatenácti metrů

Nová rozhledna bude mít vyhlídkovou plošinu v devatenácti metrech nad zemí, celková výška je asi třiadvacet metrů. Bude z ní výhled na Drahanskou vrchovinu a okolí. Vstupné ještě není konečně stanovené. Usnul ale odhaduje, že bude asi dvacet korun na osobu.

V létě probíhá plánovaná rekonstrukce DDM na Vápenici.
Dům dětí a mládeže opravují, nová hala je ale v nedohlednu

Na "kosířskou" maximálně 47 lidí

S problémy se před otevřením potýkala rozhledna na Velkém Kosíři. Podle projektanta Zdeňka Vejpustka se ale problémy vyřešily.

„Nově sledujeme rychlost větru, při zhoršených podmínkách bychom totiž museli rozhlednu pro veřejnost uzavřít. Stále také v souladu s původním plánem platí, že na rozhlednu nemůže více než 47 osob najednou,“ řekl Vejpustek. Že by na rozhlednu ale přišlo takové množství lidí, se zatím stalo jen jednou.

Další problémy by rozhlednu už potkat neměly.

„Při odpovědném provozování a pečlivé údržbě není důvod se o rozhlednu obávat. Navíc se do budoucna navrhuje posílení konstrukce, aby mohla být rozhledna v provozu i při silném větru,“ dodala Vejpustek.

Letní kino v Mostkovicích. Ilustrační foto
Podívejte se, na co láká letňák v Mostkovicích. Promítat se ale chystají i jinde

Další rozhledny

Další rozhledny na Prostějovsku můžou turisté navštívit v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Další rozhlednu naleznou návštěvníci nad obcí Vitčice. Poslední z okolních rozhleden stojí na kopci Předina u Dobrochova. Před sedmnácti lety ji postavili místní nadšenci. 

Autor: Tomáš Kiss

Rozkopaná vozovka napříč Stařechovicemi a Služínem trápí řidiče již přes rok.
Stařechovická stavba století nemá konce, komplikuje život i turistům