„Za tři hodiny poctivého hledání jsem si domů donesl plný košík praváků a modráků," usmíval se s tím, že potenciální houbaři, kteří se do lesů vydají, by ale měli oplývat nutnou dávkou trpělivosti.

Hřiby totiž rostou v hloučcích jen někde.

Rostou, ale žně to zatím nejsouTak konečně jsme se dočkali. Po dlouho trvajících vedrech, kdy v lesích bylo sucho jako na sahaře, se podhoubí po občasných deštích trochu vzpamatovalo a houbaři začínají nosit domů první úlovky. Hříbky však na Prostějovsku rozhodně nerostou všude. Z vlastní víkendové zkušenosti vím, že je nutné vyrazit do vyšších poloh okresu, v nížinách je zatím dost mrtvo. Taky bych radil hledat spíše v rovinatějších částech lesů než někde ve svazích. Dobré je také vyhledávat místa s relativně vyšší vlhkostí. A co se dá najít? Rostou houbaři hodně oblíbené hřiby smrkové, které jsou vynikající téměř v každé kuchyňské úpravě. Narazit můžete i na kováře, z nich doporučuji si připravit klasickou houbovou omáčku. Objevují se i klouzci, hlavně modřínoví. Z těch se dá připravit výborný houbový salát. Klouzky nakrájíte a povaříte do měkka. Scedíte, přidáte nakrájená rajčata, papriky a zalijete smetanou. Ochutíte octem, pepřem a kmínem a máte hotovo. Mezi další oblíbené houby patří bedly. I na ty můžete nyní narazit. Výtečné jsou připravené na kmíně či jako řízek. Mnoho houbařů ale nevyužívá jejich stopky, i ty jsou ovšem lahůdkou. Při houbaření však není nutné jen sbírat, stojí zato se kolem sebe i koukat. V lesích se začínají klubat i nádherné mochomůrky červené a zajímavou podívanou jsou jistě i různé druhy chorošů na odumřelých stromech. (rok)

Našli jste nějaký zajímavý houbařské úlovek. Pošlete nam foto na: karel.rozehnal@denik.cz. Uděláme si společnou fotogalerii.