Těžaři se sbalili a odjeli. Ropu či zemní plyn mezi obcemi Srbce na Prostějovsku a Dřínov, který leží na Kroměřížsku, nenašli. Místní ovšem zkrátka nepřišli. Investor jim přispěl na opravu kapličky.

„Vrt byl negativní, nenašlo se ani ložisko zemního plynu, ani ropy. Okolí vrtné soupravy bylo vráceno do původního stavu,“ informoval v pondělí tiskový mluvčí investora - společnosti MND Dan Plovajko.

Starosta Dřínova Josef Palíšek, v jehož katastru vrtná souprava stála, ale o ukončení průzkumu nic neví. „Oficiálně nám to dosud nikdo nesdělil,“ konstatoval.

Vrtná souprava se do země v nejjižnějším cípu regionu začala prokousávat do hloubky devíti set metrů před více než dvěma měsíci. „Jen aby něco našli,“ komentoval tehdy počínání těžařů starousedlík Karel Surý. „Věřím, že ropu nebo plyn najdeme,“ nechal se slyšet na počátku průzkumu tiskový mluvčí MND Dan Plovajko s tím, že do průzkumných prací investuje firma miliony korun.

Teď už je jasné, že odhad prospektorů správný nebyl. Ač ropa ze země nevytryskla, získal Dřínov od naftařů jistý příjem. „Z grantového programu společnosti MND, který mohou využívat všechny obce, v jejichž katastrech firma hledá suroviny nebo těží, jsme získali stovky tisíc na opravu naší kapličky,“ netajil spokojenost starosta Josef Palíšek.