„Chceme jim na novorozeneckém oddělení pobyt u nás co nejvíce zpříjemnit, a tak jsme tady pro naše klientky nově rozšířili jídelníček," řekla Marie Marsová, předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční.

Od začátku října si tak maminky mohou vybírat z nabídky hned několika jídel. Doposud tuto možnost neměly, nabízená byla pouze jedna varianta stravy.

„Dva ze tří jídelníčků jsou sestaveny přímo podle potřeb novopočených maminek," uvedla nutriční terapeutka Markéta Říhová. Znamená to, že neobsahují nadýmavé potraviny. Třetí jídelníček je diabetický, ale podle slov nutriční terapeutky v porodnici už mohou vyjít vstříc i ženám vegetariánkám nebo těm, které dodržují například bezlepkovou dietu.

Do budoucna plánuje prostějovská nemocnice nabízet rozšířený výběr stravy i na jiných odděleních, kde to dovolí zdravotní stav pacientů.

„Rozšířit jídelníček v porodnici je výborný nápad. Je milé vědět, že o mě někdo pečuje i mimo domácí prostředí a stará se o to, aby mi bylo dobře," řekla Markéta Rezerová z Prostějova.

Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám mimo jiné tři samostatné, klimatizované porodní boxy s úplným sociálním zázemím.

K jejich vybavení patří porodní vana i polohovatelná porodní lůžka. Způsob porodu si maminky mohou zvolit samy. A tatínek u porodu? Ten je tu samozřejmostí.