Místo se nyní pyšní poničenými silnicemi i chodníky, stejně tak i nedostatkem místa na parkování.

Mnozí lidé ani nevěřili, že opravy vůbec začnou.

„Náměstí by potřebovalo zkulturnit. Opravy jsou ale každý rok v programu, nikdy na ně ale nedošlo,“ říká k plánům a slibům vedení města třeba Vojtěch Zapletal.

On i další obyvatelé se však dočkají. Práce začnou už tento rok.

„V dubnu začínáme. Letos necháme upravit prostor před úřadem práce, stejně tak zeleň a hřiště. Příští rok vozovku v takzvané podkově,“ uvedl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

ČTĚTE TAKÉ: Vážná nehoda: tahač se převrátil, zasahoval vrtulník

Víc možností pro řádění malých dětí

Za plánované novinky je vděčná třeba Lenka Studená.

„Mělo by se na náměstí zapracovat. Především víc možností pro řádění malých dětí je potřeba,“ domnívá se.

Ne všichni lidé jsou ale nadšení. Například zdejší podnikatelka Jana Petříková se obává třeba charakteru náměstí, zvláště zmizení stromů.

Obavy v tomhle směru s ní sdílí také Renata Barabášová.

„Viděla jsem už studii, v ní se ale o kácení několika stromů, které už šly k zemi, nic nepsalo. Případné kácení by se mi nelíbilo, je zde jediné pořádné hřiště se stínem,“ podotkla mladá žena.

ČTĚTE TAKÉ: Židovská obec viní Prostějov z klamání lidí

Masivní kácení nebude

Obává se zároveň zhoršení kvality života. Rekonstrukce je totiž naplánovaná do dvou let a přímo se dotkne jak stovek obyvatel náměstí a přilehlých ulic, tak i třeba klientů úřadu práce. Ten na náměstí funguje teprve od loňska.

„Bojím se, jak se zde bude při rekonstrukci bydlet. Dva roky jsou dlouhá doba,“ poznamenala s tím, že na rozhodování o takto velkých investicích by se měli podílet lidé. Jako tomu bylo třeba při přípravách rozsáhlých úprav na sídlišti Šárka.

Alespoň stran stromů však Zdeněk Fišer uklidňuje.

„Nechali jsme pokácet tři stromy, které byly dendrologem označené za nemocné. Masivní kácení v lokalitě nebude,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Dopravní horor za dveřmi: brzy neprojedete na Němčice ani na Protivanov