„To, že ředitel Muzea Prostějovska odmítl dechovou zkoušku, je vážné porušení pracovní kázně. O postihu rozhodne rada kraje," uvedl v úterý dopoledne Jindřich Garčic, vedoucí odboru kultury a památkové péče Olomouckého kraje.

Přiblížil, že na údajnou ranní podnapilost Miroslava Chytila upozornil krajské úředníky 4. září anonymní telefonát. „Dostali jsme tip, že je podnapilý. Prokázat se to však po odmítnutí zkoušky nepodařilo," konstatoval Garčic.

Pád z kola a odřeniny

Chytil měl mít při kontrole v obličeji odřeniny, které ale nebyly čerstvé „Prý o víkendu spadl. Posléze byl v pracovní neschopnosti," zmínil se šéf krajského odboru kultury a památkové péče.

Ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil tvrdí, že před kontrolou, bylo to prý v neděli odpoledne, se zranil po pádu z kola.

„Jel jsem na závodním bicyklu po Vápenici a kontroloval, jaký mám na zadním kole převod. Bohužel jsem zavadil o obrubník a spadl," uvedl.

Přesto, že měl mít dle svých slov zlomenou nosní kůstku, otřes mozku a naražená žebra, lékařskou péči ihned nevyhledal. „Vzal jsem si prášky proti bolesti. Pak šel do práce a myslel si, že se to nějak spraví," sdělil Chytil.

„Byl jsem pod prášky," řekl ředitel

Proč odmítl dechovou zkoušku?

„Byl jsem pod prášky," řekl. Se zraněními se Miroslav Chytil odebral k lékařům až po odmítnuté kontrole na alkohol v dechu. V pracovní neschopnosti pak pobyl dva týdny.

Ředitel Muzea Prostějovska hovoří o svém vztahu k alkoholu takto: „Je úplně normální jako u jiných lidí." Se smíchem dodává, že alkoholik není a v práci se hlídá.

Viděla Kamila Husaříková, zástupce ředitele prostějovského muzea, Miroslava Chytila v práci opilého?

„Nikdy jsem neviděla, že by pil. V pracovní náplni nemám zjišťování stavu spolupracovníků," nechala se Husaříková slyšet.

Jindřich Garčic dosud podobnou záležitost jako s Miroslavem Chytilem s žádným jiným ředitelem zařízení sloužícího pod krajským odborem kultury a památkové péče nezaznamenal.