Společně tak mohli oslavit sedm set čtyřicet let od první zmínky právě Rakové u Konice.

„Byli jsme zde už před pár lety na setkání tří stejnojmenných obcí. Dnes nás dorazilo na pětadvacet," uvedl starosta Rakové u Rokycan František Bůcha.

Prozradil navíc, že také na západě Čech se bude brzy pořádně slavit. „V roce 2019 nás čeká sedmisté výročí založení obce," řekl.

Sobota však tentokrát patřila vesnici nedaleko Konice. Na místním hřišti, kde se po celý den konal rozmanitý program, se sešli jak místní obyvatelé a rodáci, tak i řada chalupářů. Ti se mohli zaposlouchat do dechové muziky vyslat své ratolesti na prozkoumání skákacího hradu nebo sledovat některá vystoupení, například břišních tanečnic.

Další z mnoha možností pak bylo setkání a povídání se svými dávnými kamarády nebo současnými sousedy.

„Přišli jsme hlavně kvůli dětem, má zde být nějaké kouzelnické vystoupení. Jdeme ale také lépe poznat sousedy," prozradila Věra Grulichová krátce po svém příchodu na akci.

Během ní si také užili místní patrioti. Starosta obce Petr Hajkr totiž nejprve s autorem představil novou knihu o obci a následně ji také pokřtil. Posléze si ji také zájemci mohli na místě zakoupit.

Plány: nová nádrž i komunitní centrum

Nejen na hřišti se však lidé mohli zúčastnit aktivit spojených s oslavami obce. Nedaleko něj totiž měli možnost nasednout do kočáru taženém koňmi a projet si v něm obec.

V jejím centru pak návštěvníci našli otevřenou mateřskou školu, požární zbrojnici či pivovarské sklepy, které se díky práci na knize ukázaly nejstarší, zhruba pět set let existující památkou obce.

Ve školce pak lidé mohli obdivovat naopak její novotu, ale také výstavu dětí i takzvanou retro výstavu odkazující na denní život v první polovině dvacátého století a vzpomínky.

„Manžel byl rodák, teď zde máme chalupu. Zatím jsem byla jen na jedné výstavě, byla ale hezky udělaná a zajímavá," ocenila Jindřiška Kovářová.

Většina programu, v němž nechybělo ani vystoupení komika Zdeňka Izera, se však konala venku a přání starosty tak bylo jasné.

„Pokud vyjde počasí, podaří se i celá událost. Různé její části jsme plánovali tři čtvrtě roku dopředu, nebyl tak problém sehnat různé účinkující," prozradil Petr Hajkr.

Zároveň také prozradil, že vedení obce má do dalších let velké plány.

„Pokud vyjde dotace, tak bychom rádi příští rok opravili požární nádrž. Chtěli bychom pak také vybudovat během dvou let komunitní centrum. A v budoucnu také kanalizaci," uzavřel starosta Rakové u Konice.