Prostějovské Radniční listy jsou pro vydavatele zajímavým zbožím. Tiskovina je totiž dotována městským rozpočtem, přičemž až čtvrtinu jejího obsahu tvoří inzerce, která se zadarmo dostane do spousty domácností.

Radniční listy teď vydává firma, z níž profituje radní se zastupitelem.

Rada města Prostějova zakázku na vydávání Radničních listů přiklepla na sklonku loňského roku bez výběrového řízení firmě Haná Press, jejímž jednatelem je prostějovský zastupitel Jiří Pospíšil (ČSSD). Ten má spolu s radním Zdeňkem Peichlem (ODS) přes firmu Pozemstav ve vydavatelství i obchodní podíl.

Vydávat prostějovské Radniční listy však původně chtěla také společnost s názvem Strategic Consulting, která se v současnosti podílí na vydávání olomouckých Radničních listů.

„Na prostějovské radnici jsem jednal o možnosti vydávat Radniční listy asi před rokem a půl. Řekli mi, že se ozvou v případě, pokud se bude měnit vydavatel. Nikdo mě už ale potom nekontaktoval,“ uvedl ředitel společnosti Pavel Vysloužil.

Jak podotkl, pokud by město Prostějov vypsalo výběrové řízení, tak by se ho jejich firma zcela určitě zúčastnila.

„Zákon v tomto případě nestanovil povinnost vypsat výběrové řízení,“ reagoval místostarosta Miroslav Pišťák s tím, že ze strany vydavatelství Haná Press byla městu učiněna ekonomicky zajímavá nabídka. „Tak ji radní přijali,“ dodal Pišťák. Zdeněk Peichl, jenž je členem rady, se podle svých slov hlasování o přidělení prostějovských Radničních listů Haná Pressu zdržel.

Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy, se domnívá, že se Peichl i tak dostal do střetu zájmů. „Samotný fakt, že je členem rady a současně profituje na vydavatelství, zakládá podezření, že se dostal do konfliktu se zákonem o střetu zájmů,“ konstatoval Kužílek, který si je jist, že by se věcí měl zabývat tajemník městského úřadu. „Pokud dospěje k závěru, že k porušení zákona došlo, pak musí záležitost předložit soudu,“ dodal Kužílek s tím, že sankce by se pak mohla vyšplhat až na půl milionu korun.

„Nejsem přímým účastníkem této záležitosti. Ve společnosti Pozemstav vlastním jen minoritní podíl a v Haná Pressu jsem angažován pouze tímto způsobem,“ odpověděl Zdeněk Peichl na dotaz, zda si myslí, že se v souvislosti s firmou Haná Press do střetu zájmů dostal.