„Až do té doby než měřené úseky označíme příslušnými dopravními značkami. Jejich výroba a usazení bude trvat zhruba tři týdny. Po tu dobu jsou zachycení šoféři nepostižitelní,“ řekl šéf prostějovských strážníků Jan Nagy. Dodal, že městští policisté ale mají už od čtvrtka 1. ledna pravomoc měřit rychlost. „Novela vešla do sbírky zákonů jedenatřicátého prosince. Měřit rychlost můžeme od prvního ledna. Čekáme už jen na značky. Okamžikem jejich osazení začínají radary měřit naostro,“ poznamenal Nagy.

Dva radary jsou umístěny ve Wolkerově ulici, další v Plumlovské, Brněnské, Dolní, Kojetínské, Vrahovické, Olomoucké a Blahoslavově ulici a také na Přikrylově náměstí a v ulici Vápenice. S novými měřicími zařízeními prostějovská radnice do budoucna nepočítá.

„Rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom nechali ve městě nainstalovat další radary. Koncem května jsme sice podepsali smlouvu se společností Czech Radar o pronájmu až dvou desítek radarů, ale je to spíše rezerva pro případ, že bychom se někdy rozhodli nainstalovat další měřicí zařízení,“ vysvětlil prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil.

Už více než pět tisíc prostějovských řidičů přišlo o zhruba dvacet tisíc bodů ze svých karet. Tato čísla jsou v celém Olomouckém kraji druhá nejvyšší, a to hned za Olomouckem. Podle odborníků na to mají vliv právě radary. „V žádném městě v okolí není tolik radarů jako u nás. Teprve čas ukáže, zda dojde v měřených úsecích k takovému poklesu dopravních přestupků, jako na Přikrylově náměstí, kde to bylo až o osmdesát procent,“ dodal Nagy.