„V létě se při otevřeném okně nedá vůbec spát, a když si chce člověk v létě sednout na balkon, tak si může o klidu nechat zdát. Je pravda, že kdyby tady nebyla protihluková stěna, tak je to daleko horší, ale i tak je tady pořádný hluk," řekla před časem Jana Dufková, která bydlí v jednom z domů na Okružní ulici.

Opravy proto slibují mnohem lepší zvukovou izolaci díky celkovému navýšení stěny a výměně současné výplně za účinný dřevocementový absorber. Horní dva metry by pak měly tvořit čiré polykarbonáto­vé desky

„Během opravy navýšíme stávající stěnu o dva metry. Vyměníme také výplně stěny v celém úseku, tedy v délce čtyři sta třiceti metrů. " potvrdil průběh rekonstrukce tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký s tím, že realizací této stavby dojde k zlepšení technického stavu stěny a také se zvýší její zvuková izolace.

Není to přitom jediné opatření, které má zabránit velkému hluku projíždějících automobilů na dálnici.

„Před třemi lety jsme v úseku dálnice poblíž bytových jednotek položili protihlukový asfalt, který výrazně napomohl snížení hluku. S Ředitelstvím silnic a dálnic je domluva taková, že rekonstrukcí stěny ještě více napomůžou odhlučnění," uvedl náměstek primátorky Pavel Smetana.

Až do konce srpna

Díky probíhajícím pracím se však řidiči musí smířit s uzavřením jednoho jízdního pruhu, kde kromě dělníků pracuje i jeřáb. Dálnicí přitom projíždí desetitisíce vozidel denně.

„Dočasně jsme museli uzavřít pomalý jízdní pruh levého jízdního pásu. Opravy potrvají až do konce srpna letošního roku," doplnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

„Nejsem místní, ale jezdím tady za známými už několik let a chápu, že jsou z hluku nešťastní. Nikdo by nechtěl bydlet u dálnice. Já jsem už celkem zvyklý, že okna otevírám minimálně. Bydlím totiž v centru města, kde pořád projíždějí tramvaje nebo vykřikují opilci," usmál se Pavel Konečný z Brna.

Ačkoliv rekonstrukce probíhá na pozemku, které vlastní město, opravu stěny v hodnotě šestnácti a půl milionu korun zaplatí Ředitelství silnic a dálnic.