Organizace se ujal spolek Prostor Prostějov.

„Jsme příjemně překvapeni. Čekali jsme, že přijde možná i polovina lidí. Máme celkem 20 informačních brožurek pro návštěvníky, ale zdaleka ne na každého se dostalo. Tipoval bych, že by zde mohlo být k padesátce zájemců,“ překvapilo organizátora Vojtěcha Jeřábka.

Ten dodal, že ne vždy je účast vysoká.

Prostějovské hlavní nádraží. Ilustrační foto
Správa železnic chystá pro nádraží nová nástupiště. Myslí i na podchody

„Záleží na tom, jak je atraktivní téma. Ve větších městech jsou i desítky takových akcí, Prostějované mají jen jednu možnost. Ale jak jsem říkal, účast je výborná. Když jsem se účastnil jedné takové vycházky v Praze, tak účast taková nebyla,“ dodal Jeřábek.

Letošní Den architektury se po celé republice nesl v duchu tématu voda, lidé a města, návštěvníci se tak mohli dozvědět zajímavé věci o tradičních stavbách, jako jsou prostějovská radnice, zámek či vila Anastázie Neherové. Dvouhodinová procházka však vedla například i přes lesopark Hloučela.

Výklad povětšinou obstaral historik umění Miroslav Chytil.

„Prostějov se sice nemůže rovnat barokní Olomouci, ale musím říct, že v porovnání s menšími městy je na tom architektonicky velmi dobře. Hlavně funkcionalismus je zde velmi silně zastoupen,“ zhodnotil autor monografií o prostějovské architektuře.

Uzavírka Plumlovské ulice v Prostějově
Z výpadovek dostane přednost Plumlovská, magistrát řeší i rondel "u Milosrdných"