Ani jeden ze skupinky pěti lidí, která odcestovala na sklonku dubna do Tater, však této mety nedocílil.

Po třech týdnech půstu začali i ti nejvytrvalejší opět pomalu žvýkat jídlo.

„Poslední týden akce, tedy čtrnáctý až jedenadvacátý den, z celé skupiny pokračovali pouze dva kamarádi. Oba úspěšně dokončili jednadvacet dnů půstu dnů a odjeli domů. V následném týdnu, tedy jedenadvacátý až osmadvacátý den, se oba postupně vrátili k jídlu," konstatoval na svých webových stránkách Vladimír Böhm z Prostějova.

I on se původně chtěl k pětičlenné skupince aspirující na přechod na pránu připojit.

„Připravoval jsem se intenzivně více než rok a cítím se připraven. Nicméně životem, anděly, nebo to nazvěme osudem, bylo rozhodnuto jinak. Nastaly tak závažné rodinné důvody, kvůli kterým je nutná moje přítomnost zde doma a plné nasazení, nikoliv meditace v horách a přechod, jak jsem si plánoval," vysvětlil Böhm.

SOUVISEJÍCÍ

Jak se Prostějovan Vláďa Böhm za vesmírnou stravou nevydal

Prostějovan Vláďa chce "jíst" jen kosmickou energii

48 breathariánů na světě

Do hor vyrazila skupinka postících se lidí 26. dubna. Böhm se za nimi vypravil podívat .

„Společné myšlenky a hodnocení, jak zaznívaly téměř jednohlasně ode všech hovoří o bezvadné, inspirující a hlavně podporující náladě v celé skupině," konstatoval Vladimír Böhm.

Uvedl, že přechod na pránu jim sice teď nevyšel, ale zkusí to znovu.

„Kdy dáme další termín přechodu?" ptá se Böhm na svých webových stránkách a slibuje, že se v této souvislosti určitě opět ozve, jakmile přijde čas.

Živení se pránou je označováno jako breathariánství. Jeho vyznavači varují, že pro patřičně nepřipravené může skončit dlouhodobé postění i smrtí.

Webové stránky breatharian.eu spočetli lidi krmících se pránou na celém světě. Našli jich 48, mezi nimi i jednoho Čecha. Má jím být Pavel Mácha. Server tvrdí, že Mácha žije z vesmírné energie od roku 2010.