"V centru města je řada prázdných obchodů, a přibývá jich," upozornil radní zastupitel Petr Kousal. Vedení města však reagovalo tvrzením, že většina z domů, v nichž se obchodní plochy nachází, je v rukou soukromých majitelů. A ne města.

Přesto si však mnozí obchodníci myslí, že i magistrát může proti trendu v ulicích Prostějova něco dělat.

"Kravařova ulice je nyní ošklivá, město zanechalo třeba jeden svůj dům v dezolátním stavu. Hlavním problémem ale je, že u vlastního obchodu nemůžete ani zaparkovat," žehrá jedna z podnikatelek z Kravařovy ulice Petra Raškovská na dopravní značení.

Miroslav Černošek
Miroslav Černošek: Do olympijského centra si nějaký Franta začutat nepřijde

Není parkování, není byznys

To František Opavský, majitel jednoho z domů, vidí problém ještě trochu jinde. Sám byl dříve iniciátorem petice za zprůjezdnění Kravařovy ulice. Neuspěl, názor však na problém nezměnil.

"Už na to nemám nervy. Snažili jsme se, jenže vedení města se šprajclo a nic s tím nechtějí udělat. Navíc: není parkování, není byznys a vše jde do kytek," vrací se Opavský k problematice odstavných ploch. Další oslovení lidé pak zmiňují jako problém i výši nájmů.

"Lidé nemůžou v blízkosti obchodů parkovat, takže je pro ně pohodlnější jet jinam," přidává se pak i Petr Kousal.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto
Nový hokejový šéf je pod lavinou exekucí. Spory klubů má vyřešit komise

Obavy z budoucnosti

On, hlavně však živnostníci a drobní obchodníci se však ještě víc než dopravních omezení obávají toho, co jim přinese budoucnost. V ní totiž může vzniknout ve městě Galerie Prostějov s řadou nových obchodů.

"Obavy jsou už ze znovuotevření Lidlu, po vzniku této galerie by to už byla katastrofa. Je zde malá kupní síla, platy mají lidi špatné. A vcelku nechápu, za co dostalo město ocenění za podporu podnikatelů. Za sebe říkám, že kdybych teď měla začínat, tak se na to radši vykašlu," poznamenala Raškovská k nejisté budoucnosti.

Ilustrační foto
Chlapce v Prostějově srazilo auto