REPORTÁŽ DAGMAR MÁLKOVÉ

V dáli zní swingová hudba z minulého století, pánové v obleku smekají při pozdravu klobouk a dámy ladně kráčí v rozevlátých květovaných šatech. Vojensko – historické rekonstrukce. (Dagmar Málková vlevo)Prvním výstřelem z pušky končí podzimní idyla. Gentlemani odvádí vyděšené ženy do bezpečí a z dětského pláče se vynořují hlasité vojenské povely. Za chvíli i štěkot kulometu.

Naštěstí nic z toho není skutečné, ocitla jsem se právě uprostřed historické rekonstrukce, zobrazující boje během 2. světové války. Dynamické ukázky tragických událostí z počátku minulého století probíhají několikrát ročně i na Prostějovsku. Účastní se jich desítky lidí v autentických uniformách i dobových kostýmech.

Někteří z nich si část z té dobové atmosféry přenášejí i do reálného života. Stejně jako já.

Háčkované rukavičky, romantické šaty, skvělá hudba i „staromódní způsoby", to krásné z té těžké doby si ponechávám i v běžném životě.

Jak budou na odlišný oděv i vystupování reagovat lidé v Prostějově, to jsem si vyzkoušela na vlastní kůži. „A vy jste Marylin Monroe, nebo Greta Garbo?", mile se dotazuje postarší pán, kterého míjím na chodníku. Další z kolemjdoucích se jen nenápadně poohlížejí.Historická rekonstrukce - Dagmar Málková na procházce v Prostějově v oblečení ze 40. let

Některé z prostějovských ulic příliš neztratily ze svého prvorepublikového rázu. Jen pánové už nenosí klobouky a dámy kouří cigarety před kavárnami, uvnitř nesmí. Některé podniky ještě určitě pamatují, když místo kávy nabízeli cikorku a ovocné koláče nahrazovaly bramborové moučníky.

Zastavila jsem se před výlohou obchodu s oblečením a pozorovala se jako v zrcadle. V odrazu jsem viděla svou tmavou siluetu, kterou přebíjely pestře oblečené figuríny s útlým pasem a nohama, které končily snad v úrovni mého nosu. Pomyslela jsem na šaty z válečného období, které ženy přešívaly mnohdy i natřikrát a vydržely dodnes.

„Kde jste sehnala to oblečení jako z filmů pro pamětníky?", přerušila mé myšlenky žena s kočárkem, která si mě všimla u výlohy. „Kde se dá," odpovídám jí. Spousta originálních šatů skončila ve sběrném dvoře, nebo proletěla komínem. Já úpěnlivě zachraňuji každý knoflík, starší sedmdesáti let. Nejúspěšnější jsou však návštěvy babiččiny skříně.

„Tak to naše babička je moderní, nic staromódního bychom u ní nenašli," zasmála se žena s kočárkem a vešla do obchodu.

I já pokračuji směrem k náměstí, ale zaujala mě překrásná květinová výsadba na vedlejší ulici. Je pošmourný podzimní den, ale květy hrají všemi barvami. Čerstvé květiny patří odjakživa k nejkrásnějším doplňkům každé ženy. Škoda, že jimi pánové tak šetří, napadlo mě.

„Vy tady něco natáčíte?", oslovil mě zvědavý pán u květinového záhonu. „Ale kdepak, jsem jen takový milovník nostalgie," odvětila jsem mu. Pán byl ale neodbytný a zajímal se dále.

„Mám ráda historickou módu i atmosféru starých časů. A nejsem sama, je nás víc. Pořádáme módní přehlídky, tématické bály, ale i historické rekonstrukce z období třicátých a čtyřicátých let minulého století. Pečlivě studujeme každou historickou publikaci i dobovou fotografii. Naše drahé polovičky trpí, protože většinu místa v domě zabírají desítky let staré věci a značná část výplaty padne na účet nových šatů, nebo nějaké historické akce. Ale nemyslete si, vždy se pak rádi navrátíme alespoň jednou nohou do současnosti, kde nám předchozí generace vybojovala mír a bezpečí," rozvykládala jsem se a ukojila tak pánovu zvědavost.

Mraky se zatáhly a začíná pršet. Déšť rozpustil mé natočené kadeře a smývá řasenku i růž ze rtů. Pryč je elegance minulého století i dobové dekorum. Utíkám se schovat do tepla ústředního topení a světla moderních zářivek.

Vintage Módní, kulturní a umělecký směr, který čerpá z první poloviny 20. století se nazývá Vintage. Na světě má několik tisíc příznivců, které učarovala doba našich prababiček. V současnosti existuje řada specializovaných obchodů, které nabízejí repliky dobového oblečení i doplňků. Spolu s vintage životním stylem může být i úzce provázaný reenacting, tedy oživování vojenské historie. Vojensko-historické ukázky můžete vidět i v Plumlově, nebo ve Skřípově, kde herci v autentických uniformách sehrávají boje z období první i světové války.

A co obsahuje můj šatník?

Zabírá celou místnost, ve které jsou kromě oděvů i staré fotoaparáty, nádobí, spotřebiče, kosmetika a další dobové rekvizity.

V šatníku mám:

200 dámských šatů

100 halenek

100 sukní

40 párů bot

30 klobouků

A k tomu nespočet rukaviček, límečků, kožešinek a replik dobového dámského prádla.

Kam na akci vyrazit?

Pozvánky na historické akce naleznete na facebookových stránkách: www.facebook.com/czpinup

Nahlédnout do událostí z období třicátých a čtyřicátých let mohou i diváci na zámku v Plumlově při akci Dobývání Plumlova, nebo na Militaryfestu ve Skřípově.

Termíny akcí sledujte na webových stránkách zámku Plumlov: www.plumlov-zamek.cz a na stránkách Militaryfestu: army-camp.webnode.cz/mi­litary-fest