Jde o první návštěvu některého z krajů ČR po ohlášení druhé kandidatury na prezidenta.

Prezidentský pár po půl jedenácté dorazil před sídlo krajského úřadu u olomouckého hlavního nádraží.

Na začátku třídenní návštěvy ho přivítal nový hejtman Ladislav Okleštěk s manželkou Marií. 

Při vstupu do budovy krajského úřadu prezident klopýtnul a ztratil botu. Chvíli šel jen v ponožce, než jej znovu obula manželka Ivana.

Na následném setkání s představiteli krajské samosprávy to pak hlava státu komentovala. 

"Je to má 47. nebo 48. návštěva kraje, vy však máte dnes jednu prioritu. Jste prvním krajem, kde jsem při vchodu do úřadu ztratil botu. Naštěstí se našla, moje žena mi ji nasadila a utáhla," prohlásil na úvod debaty se zastupiteli prezident Zeman.

Prezident navštíví během tří dnů na Olomoucku a Prostějovsku několik měst a firem. Zúčastní se také veřejných debat s občany, které se uskuteční v Hněvotíně, Šternberku, Uničově i Konici.

ČTĚTE TAKÉ: První dáma navštívila v Olomouci školku i muzeum, zamíří do pevnosti

Potřebujeme zvýšit životní úroveň

V diskuzi s krajskými zastupiteli prezident hovořil mimo jiné o lákání zahraničního kapitálu, který by mohl u nás posloužit k růstu platů.

„To, co potřebujeme, je zvýšení životní úrovně našich obyvatel. Nezapomeňte, že, měřeno paritou kupní síly, naše mzdy ve srovnání s německými jsou zhruba třetinové. Je to samozřejmě důsledek minulosti, ale nemůžeme se na minulost neustále vymlouvat," sdělil zastupitelům.

Vyšší mzdy by si prezident přál zvláště pro zaměstnance v sociálních službách. Právě přidání pečovatelkám a pečovatelům by rád viděl jako nové velké téma.

„Tito pracovníci mají průměrné hrubé mzdy někdy dvanáct a někdy čtrnáct tisíc korun měsíčně. Je to ostuda. Nejsem rovnostář, téměř každý měsíc jmenuji třicet pětatřicet nových soudců a vím, že mají nástupní plat sedmdesát tisíc korun. Ale toto je skupina, která dělá nesmírně těžkou, cennou a obětavou práci a na rozdíl od některých jiných profesních skupin nekřičí," uvedl prezident, podle kterého se jí nikdo neujímá.

V Nutrendu se mluvilo o migrantech

V odpoledním programu měl prezident zastávku ve společnosti Nutrend v olomouckých Chválkovicích.

O sportovní výživě, kterou firma vyrábí, ani o souvisejících tématech se však na setkání se zaměstnanci nemluvilo. Dotazy se týkaly prezidentova volného času, migrační krizi nebo islámu.

„Pokud jde o migranty z muslimských zemí, mám velmi vážné pochybnosti, že by se tady dokázali integrovat a že by tady dokonce dokázali pracovat," prohlásil prezident.

Červené karty v Hněvotíně

Pondělní cestu po Olomouckém kraji Miloš Zeman zakončil v Hněvotíně nedaleko Olomouce, kde minulý rok získali titul krajské vesnice roku.

Před obecním úřadem se sešly přibližně tři stovky lidí. V rukou asi dvou z nich se objevily červené karty jako nesouhlas s prezidentovými postoji. Mikrofon si ale protestující vzít nechtěli.

VÍCE: Prezidentovi v Hněvotíně nachystali chuťovky z tvarůžků

Úterý: Šternberk a Uničov

Úterý zahájí Miloš Zeman ve Šternberku. Dopoledne stráví v české zbrojařské společnosti Excalibur Army, kde má v plánu potkat se s vedením a zaměstnanci. Odpoledne zamíří na šternberskou radnici a ve 14.10 se na náměstí pozdraví s místními.

„Nepřipravujeme nic výjimečného, dárek bych ale nechal ještě jako tajemství. Nicméně bude to pozornost z našeho města," prozradil přesto starosta Stanislav Orság.

Prezidentská kolona se poté přesune do Uničova, kde program v 15.45 opět ukončí setkáním s obyvateli v centru města. Podle tamního starosty Radka Vincoura jsou přípravy na návštěvu podobné asi jako kdekoliv jinde.

„Především jde o organizační záležitosti, jako je zajištění pódia, ozvučení, vyřešení přechodných změn v dopravě a podobně," uvedl.

Speciální jednotky v akci

Ve středu zamíří prezident nejprve do Prostějova k 601. skupině speciálních sil generála Moravce, kde se také zúčastní ukázky akčního zásahu a techniky.

Svůj pobyt v kraji pak zakončí v Konici na Prostějovsku. Tamní setkání s občany v zámeckém parku je naplánované na 12.25.

„Je to pro nás velká událost, poslední návštěva prezidenta v Konici byla před osmdesáti lety, přesně v roce 1937, kdy naše město navštívil Edvard Beneš," dodal konický starosta František Novák.

Zpravodajové Deníku