„Evidujeme celkem pět set třicet šest žádostí o zařazení do první třídy v celkem osmi základních školách města Prostějova. Hlásí se k nám i děti, které nemají trvalé bydliště v Prostějově," řekl vedoucí odboru školství, kultury a sportu Petr Ivánek.

Dostatečná kapacita

Ačkoliv děti narozené v roce 2010 spadají do období největšího porodního boomu, podle mluvčí radnice je počet budoucích prvňáčků nižší, než v loňském roce.

„Dětí přišlo k zápisu o trochu méně než vloni, ale přesto většina základních škol otevírá dvě až tři třídy. Rodiče se rozhodně nemusí obávat, kapacita škol je dostatečná pro přijetí všech dětí," uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Otázka odkladu

Ne všechny šestileté děti v září do první třídy nastoupí. Osmdesát pět dětí, jejichž rodiče požádali o roční odklad školní docházky, čeká na posouzení z pedagogicko-psychologické poradny, zda jsou zralí k nástupu do školy.

„Inteligence dítěte nemá nic společného s jeho školní zralostí, kterou je potřeba důsledně posoudit. U každého je to velmi individuální, proto se nedá obecně říci, zda je roční odklad vhodný či ne. Ale pokud vidíme ve vývoji nějaké nesrovnalosti, je vždy lepší jej ten rok ponechat ve školce," vysvětlil ředitel pedagogicko-psychologické poradny Olomouckého kraje Lubomír Šnajdr s tím, že počty odkladů školní docházky jsou v posledních letech procentuálně zhruba na stejné úrovni.

Některé maminky mají však odlišnou zkušenost.

„Syn jde v září do první třídy a musím říct, že jsem byla velmi překvapená, protože kromě něj a ještě jednoho chlapečka si rodiče všech ostatních dětí zažádali o doporučení do pedagogicko-psychologické poradny kvůli odkladu," řekla maminka pětiletého Tomáše Martina Lamačová s tím, že několikrát přemýšlela, co za tím stojí.

„S kamarádkami jsme si říkaly, že některým maminkám se nechce sedět s dětmi nad domácími úkoly a najíždět na nový režim, tak je pro ně pohodlnější zařídit dětem odklad," zamyslela se Martina Lamačová.

Odborníci každoročně udělují doporučení k odkladu školní docházky v rozmezí března až května na základě podrobného psychologického vyšetření.