Akce nakonec na Plumlovskou přehradu přivábila více než stovku závodníků.

„Letošní ročník je rekordní. Dorazilo 128 plavců," uvedl jeden z pořadatelů Michal Mucha.

Zároveň také potvrdil, že je mezi přítomnými i několik velmi úspěšných sportovců.

„Dorazil například olympionik a přemožitel kanálu La Manche Rosťa Vítek. Dorazila i mistryně světa v zimním plavání Magda Okurková či další prostějovská Dana Zbořilová, která taktéž průliv mezi Anglií a Francií zdolala," prozradil Michal Mucha, který se jako zhostil na akci role hlasatele a moderátora.

Připomněl také, že závodníci jsou také různého věku. Plavci, kteří dorazili i ze vzdálenějších míst jako Náchod, Znojmo či Hradec Králové, tak mezi sebou měli sedmdesátníky i dvacetileté sportovce.

Dorazil také Zdeněk Sláma z Prahy. I přesto, že voda měla sedm a půl stupně, na její teplotu si nestěžoval.

„Voda byla příjemná a ne zase až tak chladná. Se svým výkonem jsem spokojený, i když mohl být i lepší," sdělil muž po závodě.

Ty byly celkově rozdělené hned do několika kategorií. Zatímco někteří účastníci zkoušeli plavání v chladné vodě stometrovou tratí, další se museli poprat s pěti sty metry i kilometrem.

Závody přivábily i několik přihlížejících. Někteří přišli povzbudit své známé a příbuzné, jiní přišli zkrátka ze zvědavosti nebo náhodou.

„Dorazila jsem se podívat s dětmi na Rosťu Vítka. Všichni plavci mají můj velký obdiv. Nedokážu si představit , že bych si tam s nimi šla zaplavat," uvedla například Iveta Frömlová.